Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Teljesítménybővítés helyett reteszmegoldások

Relés ötletek és trükkök 29.

2022/6. lapszám | Porempovics József |  2233 |

Teljesítménybővítés helyett reteszmegoldások

Háztartásaink villamos energiaigénye annak ellenére is ritkán csökken, hogy a háztartási gépek energiahatékonysági besorolása egyre kedvezőbb. Szinte biztosra mondható, hogy a háztartások gépparkja folyamatosan bővülni fog, melyet egy új családi ház áramellátásának tervezésekor érdemes figyelembe venni, és eleve az éppen szükségesnél nagyobb teljesítményre méretezni, hogy később ne érje meglepetés a családot.

Ha új ingatlanba újonnan kerül kiépítésre a mérőhely, akkor jóval kevesebb problémába ütközünk, mint egy régi vagy nagyon régi mérőhely átalakításakor, szabványosításakor és teljesítménybővítésekor. A régi ingatlanok mérőhelyei sok esetben nem felelnek meg az újabb előírásoknak, nagyon sok a barkácsolt, pl. fadobozba telepített és már nem szabványos mérőhely, valamint a vezetékezés is nem ritkán védőcső nélküli alumínium falvezeték.

Az egyre bővülő háztartási géppark sokszor a vételezési lehetőségnél nagyobb áramigényt jelent, főleg a nagyobb fogyasztók egyidejű működtetése miatt. Ráadásul gyakori, hogy ezekben a régi ingatlanokban csak egy fázis áll rendelkezésre, ami további probléma, ha több nagyobb áramfelvételű fogyasztó kerül a hálózatra. A szükséges teljesítménybővítés pedig kritikus esetben nem csupán a szolgáltatói szerződés módosítása utáni kismegszakító-cserét jelenti, ugyanis előtte ellenőrzésre kerül a szabványos kivitelezéshez kötelezően előirt körülmények megfelelősége is. Ilyen pl. a mérőhely doboza, a csatlakozási pontok biztonsága és nem utolsósorban a vezetékek méretének, keresztmetszetének és minőségének alkalmassága a nagyobb áramfelvétel lehetőségére. A kivitelezési munkákat természetesen csak regisztrált szakember végezheti. A teljesítmény bővítésének komoly anyagi vonzata is van, nem beszélve a vezetékcserékkel járó kellemetlenségekről, mint pl. a falvésés, csövezés stb.

A következőkben néhány olyan megoldást mutatunk be, melyekkel kiküszöbölhető a háztartásokban lévő nagyobb fogyasztók egyidejű működése, ezzel együtt a kismegszakítók gyakori kioldása. A bemutatott reteszmegoldások természetesen csak abban az esetben használhatók, amennyiben a ház, lakás villamos rendszere egyébként megfelel az éppen aktuális szabályozásoknak, és csak a vételezhető teljesítmény nem elegendő az egyidejű működésekhez.

A cikk még 14 511 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ReléVezérléstechnika

Kapcsolódó

Automatikus helyiségvezérlés

Automatikus helyiségvezérlés

Relés ötletek és trükkök 17.

Impulzusvariációk

Impulzusvariációk

Relés ötletek és trükkök 15.