Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2022. november

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Fókuszban a paksi bővítés első számú referenciája

Látogatás a Leningrádi Atomerőműben

Hárfás Zsolt |  767
4 5 (4)

Idén szeptemberben szakértőként lehetőségem nyílt működés közben is megtekinteni a Leningrádi Atomerőműben 2018-ban, illetve 2021-ben kereskedelmi üzembe állított, a világon ma a legkorszerűbbnek számító VVER-1200 típusú blokkokat, amelyek a Paks II. Atomerőmű első számú referenciájaként szolgálnak. Magyar szempontból ez különösen fontos, hiszen augusztus végén a Paks II. projekt a hazai nukleáris hatóságtól megkapta a létesítési engedélyt, ami azt is jelenti, hogy egy újabb szakaszba lépett a két új paksi blokk megépítése.

Állati gyújtogatók – mit tehet a villanyszerelő?

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 10.

Király András |  1652
16 4.54 (13)

A villamos szakemberek, de még a szélesebb közönség előtt is ismert jelenség, hogy egyes állatok tevékenysége az emberek számára igen nagy gondot tud okozni. Persze a kérdést fordítva is feltehetjük. Az emberek állatok életére gyakorolt negatív hatásai még ennél is nagyobbak, de most nem állatvédőként szeretném körbejárni a problémát. Visszatérve: ezen jelenségeken belül is önálló helyet foglalnak el a rágcsálók okozta károkozások.

Kevés a hely, körbefúrás, fészekrakó, ételesdoboz, közművek, vételezés

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  1281
8 5 (8)

Ha kevés a hely, körbefúrás után, fészekrakó program, szerelés ebéd után, közművek csokorban, ideiglenes vételezés. A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk. Ha a rovatunkban közreadott felvételekből sok jó példát nem is tudunk venni, legalább azt megtudjuk, hogyan ne csináljuk!

Schneider, Tracon, InfoShow, ELKO EP, EMOS, Ledvance

Hírek, újdonságok

VL online |  505
1 5 (1)

Folyamatosan bővülnek a Schneider Electric Wiser okosotthon-funkciói, új túlfeszültség-védelmi dobozok fotovoltaikus rendszerekhez a Tracontól, új helyszínekkel bővülve, újra úton InfoShow, könnyebb és gyorsabb a telepítés az ELKO EP RF eszközeinek csavarmentes sorkapcsaival, NEXXO LED-lámpatestek az EMOS kínálatában, Ledvance High Bay Sensor lámpatestek

Aszinkron motor

Egyszerű és megbízható

Ledneczki László |  2266
12 4.8 (10)

A közelmúltban egy lomtalanítás során a kidobásra ítélt régi, elhasználódott tárgyak között felbukkant egy öreg terménydaráló, amelynek már megrozsdásodott a háza és töröttek voltak a lábai. Miközben az elszállításra váró lomos kupac felé cipeltem, arra gondoltam mégiscsak belenézek, hátha még működik. Az elhasználódott részek a MÉH-telep felé indultak, azonban a villanymotor maradt, amit már egy kis köszörűben láttam tovább élni.

LED-lámpatestek

1200 mm-es, 4000 lm-es por- és páramentes, integrált LED-lámpatestek áttekintő táblázata

VL online |  544

Táblázatunkban a 3F Filippi, a Beghelli, a COMPASS, az EMOS, az Everflourish, a Hunilux, az IBV, a LEDVANCE, a Müller-Licht, a Sylvania és a Tracon termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Por- és páramentes lámpatestek

A típusválasztás szempontjai

Dani Bálint |  735
2 5 (2)

Alacsony szerelési magasságú ipari és általános területeknél leggyakrabban alkalmazott lámpatestek a legalább IP65-ös védettséggel rendelkező hosszúkás „porpárák”. Legtöbb gyártó az alap 3 méretben, 600, 1200 és 1500 mm hosszban gyártja termékcsaládjait, opcionálisan különböző szélességi változatokban, teljesítménytől függően. A porpárákat széleskörűen használhatjuk többféle környezetben, de egy adott területre a megfelelő lámpatestválasztással költséget csökkenthetünk, valamint garanciális problémákat előzhetünk meg.

Napelemes rendszerek vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelményei 2.

Rátai Attila |  1798
5 5 (4)

Az októberi lapszámban kezdtük el a közelmúltban magyar nyelven is megjelent az MSZ EN 62446-1:2022 Fotovillamos (PV-) rendszerek. Vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelmények. 1. rész: Hálózatra kapcsolt rendszerek. Dokumentáció, üzembe helyezési vizsgálatok és szemrevételezés című szabvány ismertetését. Ugyan a közelmúltban a törvényalkotók korlátozásokat vezettek be a napelemek létesítésének körülményeivel kapcsolatban, azonban hazánk villamosenergia-termelésének már több mint 10%-át naperőművek adják, ezért érdemes folytatni a szabvány tárgyalását.

Kiegészítő kapcsolások impulzusrelékhez

Relés ötletek és trükkök 33.

Porempovics József |  908
5 5 (5)

Az épületek világításának vezérlése hosszú utat tett meg a mai lehetőségekig. Belépve akár a legkisebb villamossági kereskedésbe, a világításvezérléshez szükséges kapcsolóeszközök, lakásszerelvények széles választéka tárul elénk. A szerelvénygyártók óriási dizájnkínálata mármár kiválasztási nehézség elé állítja a lakberendezőt, építkezőt. Természetesen nem csak a lakásszerelvények területén tapasztalható a mennyiségi, minőségi, dizájn és funkcionális választék hatalmas mértékű növekedése. Az épületvillamossággal kapcsolatos új trendek, szerelvények és vezérlési, szabályozási lehetőségek a telepítésben is hoztak némi változást, ha nem is olyan mértékűt, mint a szerelvényeknél.

Szélerőművek földelési jellemzői

Slezsák István |  791
6 4.83 (6)

Napjainkban kiemelt fontosságú, hogy a szükséges villamos energia előállítása környezetbarát és fenntartható módon valósuljon meg. Erre egy lehetséges megoldást jelent a megújuló energiaforrásokból történő energiaelőállítás, ennek egy jelentős hányada szélerőművek segítségével történik. A világ összes szélerőművének beépített teljesítménye 2021-ben 837 GW volt, ebből nagyságrendileg 780 GW üzemelt szárazföldi turbinaként. Ezek a berendezések azonban számos hátránnyal is rendelkeznek. Például egy tornyot nagyon nagy valószínűséggel ér villámcsapás élettartama során, mivel ezek az eszközök mind kialakításuk, mind telepítési helyük miatt fokozott veszélynek vannak kitéve.