Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Kiegészítő kapcsolások impulzusrelékhez

Relés ötletek és trükkök 33.

2022/11. lapszám | Porempovics József |  907 |

Kiegészítő kapcsolások impulzusrelékhez

Az épületek világításának vezérlése hosszú utat tett meg a mai lehetőségekig. Belépve akár a legkisebb villamossági kereskedésbe, a világításvezérléshez szükséges kapcsolóeszközök, lakásszerelvények széles választéka tárul elénk. A szerelvénygyártók óriási dizájnkínálata mármár kiválasztási nehézség elé állítja a lakberendezőt, építkezőt. Természetesen nem csak a lakásszerelvények területén tapasztalható a mennyiségi, minőségi, dizájn és funkcionális választék hatalmas mértékű növekedése. Az épületvillamossággal kapcsolatos új trendek, szerelvények és vezérlési, szabályozási lehetőségek a telepítésben is hoztak némi változást, ha nem is olyan mértékűt, mint a szerelvényeknél.

A hagyományos „lefűzéses” vezetékezés, és az alternatív-keresztváltó kapcsolókkal megoldott többhelyről történő vezérlések a kedvezőbb költségeik miatt valószínűleg a mai napig a legelterjedtebb megoldások közé tartoznak és még sokáig azok is maradnak. Egy következő fokozatnak tekinthető talán, ha lefűzéses vezetékezés helyett vagy mellett az úgynevezett „csillagpontos” vezetékezést használják (minden behúzva egy szekrénybe), melynek nagyobb mennyiségű vezetékigényét többek között a szabadabb vezérléstechnikai lehetőségek, a kedvezőbb javíthatóság, a módosíthatóság kompenzálhatja. Ha a csillagpontos vezetékezés impulzusrelés vezérléssel is párosul, akkor nyomógombokkal vezérelhető a világítás, ahol a többhelyről történő vezérlés egyszerű párhuzamos bekötésekkel logikusan megvalósítható. Az impulzusrelé ON/OFF bemenetére párhuzamosan, a nyomógombokon kívül sok más érzékelő (pl. mozgás) vagy más vezérlőeszköz kimenete is beköthető – akár utólag is – növelve a rendszer komfortját vagy automatikus működését. Ezzel el is jutottunk a ma már széles felhasználói és szakmai körökben egyaránt jól ismert épületautomatizálási rendszerekig, melyeket köznyelven intelligens háznak, okosotthonnak is nevezünk. Az épületautomatizálási rendszerek vezetékes, úgynevezett buszkommunikációs változatainak vezetékezése kicsit más telepítési ismereteket igényel, hiszen a kommunikációs busz felel a központ (centralizált rendszereknél) és perifériák, illetve perifériák és perifériák (decentralizált rendszereknél) közötti adatforgalomért, melynek hibátlan működése a teljes rendszer alapja.

A cikk még 15 756 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ReléVezérléstechnika