Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szabványok

Szélerőművek földelési jellemzői 2.

2022/12. lapszám | Slezsák István |  600 |

Szélerőművek földelési jellemzői 2.

A cikksorozat előző részében bemutatásra kerültek az állandósult állapotú és a tranziens földelési ellenállással kapcsolatos fogalmak és mérési módszerek. A szélturbinatorony vagy a szélturbinához kapcsolt transzformátor földelésének a földelési ellenállása az IEC 61400-24 szabvány szerint nem lehet nagyobb, mint 10 Ω. Önmagukban álló szélturbinák esetében ez egyetlen földeléssel és villámvédelemmel kapcsolatos előírás.

Ugyanez a szabvány egy szélerőműpark eredő földelési ellenállásának maximális értékét 2 Ω-ban határozza meg. A cikkben a CDEGS szimulációs szoftverrel vizsgált példákon keresztül ismertetésre kerül, hogy állandósult állapotban hogyan alakul egy szélerőmű földelési ellenállása, a talaj felületén kialakuló potenciálviszonyok és lépésfeszültségek különböző elrendezések esetén, mennyire teljesíthetők a vonatkozó szabványok.

Az alkalmazott szoftver

A szimulációkat a kanadai fejlesztésű CDEGS (Current Distribution, Electromagnetic Fields, Grounding and Soil Structure Analysis) nevű szoftvercsomaggal készítettem, melynek első verziója 1972-ben jelent meg, tehát a fejlesztés immár 50 éve tart. Az első verzió megjelenése óta a CDEGS számos modullal és segédprogrammal bővült, emiatt mára egy nagyon sokrétű, rengeteg számítási és szimulációs lehetőséget magában foglaló eszközzé nőtte ki magát, amely komoly segítség napjaink villamosmérnökeinek különböző földelőrendszerek, távvezetékek, földkábelek és egyéb elektródaelrendezések vizsgálatában, valamint állandósult állapotú és tranziens állapotok számításában, szimulálásában.

A cikk még 6 924 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

MéréstechnikaSzélerőmű

Kapcsolódó