Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2023. január-február

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Az áramtermelés jövőbeli kihívásai és trendjei

Hárfás Zsolt |  810
9 4.67 (6)

Az Európát sújtó energiaválság miatt egyre inkább felértékelődik az atomenergia szerepe, hiszen az áramtermelési módok közül kizárólag az atomerőművekkel lehet egyszerre valós ellátásbiztonságot garantálni úgy, hogy közben klímabarát és olcsóbb villamos energiát is biztosítani lehet a lakosságnak és az iparnak. Nézzük meg, hogyan látja ezt a kérdést egy mértékadó nemzetközi szakmai szervezet!

Folyhat-e a villámáram felfelé?

Kruppa Attila |  4130
43 4.76 (37)

A kérdés felvetését az indokolja, hogy a villámvédelemben gyakran találkozhatunk azzal a kijelentéssel, hogy a villámvédelmi terv vagy a kivitelezett műszaki megoldás nem megfelelő, mert a villámáram útja felfelé nem vezethet, azaz a levezetőnek nem lehet emelkedő szakasza.

A regisztrált villanyszerelőket érintő etikai vizsgálatok rendszere

Benyák László |  1244
22 1 4.74 (19)

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület – Villamos Energia társaság (MEE-VET) által működtetett és felügyelt regisztrált villanyszerelő rendszer célja alapvetően a közcélú, kisfeszültségű hálózatokra történő csatlakoztatás műszaki egységesítése, szabályozása. A vonatkozó előírások és követelmények gyakorlati szempontjait a regisztrált villanyszerelő kézikönyv, a tisztességes piaci magatartás szabályait az etikai kódex foglalja össze a regisztrált villanyszerelők számára.

Nyereményjáték-eredményhirdetés

Támogatott cikk |  631
2 5 (2)

Lezárult a VL karácsonyi nyereményjátéka, amelyben a támogató partnereink által feltett 12 kérdésre kellett feleletválasztós formában válaszolniuk az olvasóinknak. Szaklapunk előfizetői ezúttal is aktívan részt vettek a játékunkban, hiszen több mint 250 megfejtés érkezett. A támogatóink által felajánlott 900 000 Ft összértékű nyereményeket a hibátlan választ beküldő játékosaink között sorsoltuk ki. A nyerteseknek gratulálunk!

Lucas-Nülle, B.E.G. és Tracon újdonságok

VL online |  576
1 2 4 (1)

Új kültéri mozgásérzékelő a B.E.G. kínálatában, demonstrációs és oktatóeszközök a villanyszerelő-képzésben és egy állítható spotlámpatest-család az év eleji újdonsághírek között.

Kefés és kefe nélküli egyenáramú motorok

Ledneczki László |  1347
8 4.5 (6)

A különböző villanymotorokról szóló minisorozatunk eddigi cikkeiben is említésre kerültek olyan motorok, melyek tömeg-teljesítmény aránya igen jó eredményeket mutat. Ezek voltak az univerzális motorok, amelyeket nagy indítónyomaték, nagy fordulatszám és kis méret jellemez, így sok háztartási gép működtető eleme. Bár karbantartásra néha igényt tartanak, és nem a legcsendesebbek, de rendkívül egyszerű felépítésűek. Ha a motorban az állórészgerjesztést nem tekercs, hanem erős, permanens mágnes biztosítja, akkor eljutunk egy újabb motortípushoz, az egyenáramú állandó mágneses motorokhoz.

Programozható, digitális szobatermosztátok

VL online |  491

Táblázatunkban a Comfort Heat, a Danfoss, az ELKO EP, az EMOS, a Legrand, a Quantrax, a Resideo, a Merten, a Schrack és a Siemens termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Öntanuló szobatermosztátok

A rezsicsökkentés alapvető eszközei

Várföldi Róbert |  686
3 4 (3)

A szobatermosztátok változatlanul a legáltalánosabban alkalmazott központi helyiséghőmérséklet-szabályozók a lakások, házak és irodák esetében. Az, hogy pl. programozható termosztátok kifejezés alatt mennyire sokféle terméket lehet érteni, jól mutatja az e havi áttekintő táblázat is, amelyben megtalálható 20 000 Ft körüli és közel 100 000 Ft nettó árú termék egyaránt. Nyilván fontos a külcsíny, a modern, „szexi” megjelenés és a látványos nagy LCD-kijelző megléte, de szabályozástechnikai és energiahatékonysági tekintetben ennél sokkal fontosabb a belbecs, a pontos hőmérséklet-szabályozási képesség, mert csak így biztosítható mindig az elvárt hőmérséklet pontos tartása, ezáltal a megfelelő komfort, sőt ezekből adódóan az energiatakarékos működés is egyben.

MSZ HD 60364-1:2009 Kisfeszültségű villamos berendezések I.

Alapelvek, az általános jellemzők elemzése, meghatározások

Rátai Attila |  4932
30 2 4.92 (26)

A Villanyszerelők Lapja hasábjain gyakorlatilag az összes szabványt tárgyaltuk már, amely a villanyszereléssel valamilyen módon összefügg, azonban az eddigi ismertetésből az MSZ HD 60364-1:2009 eddig kimaradt. A szabvány, ahogy a részletes címe is mutatja, a kisfeszültségű villamos berendezésekkel kapcsolatos alapelvek, az általános jellemzők elemzése és a meghatározások körében ad tájékoztatást. A szabvány felöleli az egész 60364 sorozatot. Az 1-es lapot hasonlíthatjuk egy csontvázhoz, amit a többi lap öltöztet fel működő egésszé.

Sorrendi világításvezérlés

Relés ötletek és trükkök 35.

Porempovics József |  792
5 5 (5)

A világításvezérlés hagyományos formái szinte mindennapos és jól bevált megoldások a villanyszerelési gyakorlatban. A legegyszerűbb egypólusú kapcsolás mellett ide tartoznak a több helyről történő alternatív és keresztváltó kapcsolókkal megvalósított vezérlések, illetve a szintén több helyről működtethető impulzusrelés kapcsolások is. Vezérlési szempontból magasabb szintnek nevezhetjük az úgynevezett „okosház” rendszereket, melyekről első gondolatként a bonyolultabb megoldások lehetősége merülhet fel.

Szélerőművek földelési jellemzői 3.

Slezsák István |  717
5 4.6 (5)

A cikksorozat első két részében bemutatásra kerültek a szélerőművek földelési rendszereire jellemző megoldások és ezeken keresztül a földelőrendszerekkel kapcsolatos legfontosabb jellemzők is. A földelési alapismereteken túl az előző részekben ismertettünk egy számítógéppel végzett elemzését két olyan földelőhálónak, amelyeket külföldi szakmai publikációkban mutattak be, így vélhetően a valóságban is használnak. A szimulációk vizsgálták a földelési rendszerek földelési ellenállását, és egy adott áraminjektálás során kialakuló skalárpotenciál és lépésfeszültség eloszlását a talaj felszínén. A modellszámítások eredménye alapján a földelési ellenállás nem teljesítette a maximálisan megengedett 10 Ω-os értéket, ezért a cikksorozat mostani része azt a vizsgálatot foglalja össze, ami arra keresi a választ, hogy milyen hatása van annak, ha a földelőrendszert hozzáerősítik a szélerőmű alapozásának betonvasszerkezetéhez.