Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Sorrendi világításvezérlés

Relés ötletek és trükkök 35.

2023/1-2. lapszám | Porempovics József |  814 |

Sorrendi világításvezérlés

A világításvezérlés hagyományos formái szinte mindennapos és jól bevált megoldások a villanyszerelési gyakorlatban. A legegyszerűbb egypólusú kapcsolás mellett ide tartoznak a több helyről történő alternatív és keresztváltó kapcsolókkal megvalósított vezérlések, illetve a szintén több helyről működtethető impulzusrelés kapcsolások is. Vezérlési szempontból magasabb szintnek nevezhetjük az úgynevezett „okosház” rendszereket, melyekről első gondolatként a bonyolultabb megoldások lehetősége merülhet fel.

Lehetőségről beszélhetünk, hiszen az intelligensnek nevezett rendszerek „intelligenciájához” az is hozzátartozik, hogy képesek az egyszerű vezérlési igények kielégítésére is. Ugyanis pl. egy lakáson belül nincs szükség mindenhol összetettebb vezérlésre, egyes helyiségekben bőven elegendő a hagyományos jellegű vezérlés. A rendszer teljessége miatt viszont érdemes ezeket a hagyományos vezérléseket is a rendszeren belül kezelni, gondolva egy későbbi funkcionális igényre a megrendelő részéről vagy pl. a „mindent KI” funkcióra.

Az intelligens rendszerek programozhatósága természetesen lényegesen megnöveli a lehetőségeket, melynek köszönhetően – a hardver rendelkezésre állása mellett – egyszerű programokkal bonyolultabb összefüggéseket is létrehozhatunk a vezérlésben vagy a szabályozásban. Intelligens rendszerekkel viszonylag könnyedén megvalósíthatók pl. a különböző világítási effektek is. Gyakori igény pl. a hosszabb bejárati út vagy járda világításának léptető jellegű vezérlése a haladás ütemében, vagy ünnepekre a futófény-szimuláció. Felmerülhet a kérdés, hogy intelligens rendszer nélkül, egyszerű hétköznapi relésvezérlőkkel is megoldhatók-e egyes effektjellegű vezérlések és milyen kompromisszummal? Első kérdésre a válasz az aktuális cikkünkben bemutatott kapcsolások elemzése után egyértelműen igen. A kompromisszumokat pedig a vezetékes logika adja, valamint a relékontaktusok alkalmazásával kapcsolatos technikai korlátok, de ezekkel együtt is jól használható áramköröket kaphatunk.

A cikk még 14 712 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

VezérléstechnikaVilágítástechnika

Kapcsolódó