Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2022. március

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Elmentek a tűzoltók, hogyan tovább?

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 8.

Király András |  1531
2 4.5 (2)

A legtöbb ember számára a tűz csak egy másokat veszélyeztető rossz dolog. Sajnos azonban sokak számára fájdalmasan megélt valóság, hogy otthonukban, munkahelyükön vagy közvetlen környezetükben megismerkednek a tűz pusztításával. Talán elsőre jogos a kérdés, hogy ezzel a témával miért kell itt, egy villamosszakmai lapban külön is foglalkozni? Őszintén remélem, hogy aki elolvassa, nem a saját káránál kell, hogy hasznosítsa az ismereteket.

Segédlet a villámvédelmi rendszerek tervezéséhez, kialakításához, karbantartásához és felülvizsgálatához

Építmények fizikai károsodása és életveszély V.

Rátai Attila |  1867
4 5 (4)

Cikkünkben folytatjuk az MSZ EN 62305-3:2011 szabvány tárgyalását, az E melléklet ismertetésével, amely tartalmazza a szabványnak megfelelő villámvédelem tervezésének, kialakításának, karbantartásának és felülvizsgálatának irányelveit. Ezt a mellékletet a szabvány más részeivel együtt ajánlatos alkalmazni, és csak azokkal együtt érvényes. A védelmi eljárásokra közölt példákat nemzetközi szakértők hagyták jóvá. A mellékletben közölt példák az elérni kívánt védelemhez tartozó egy-egy lehetséges megoldást szemléltetnek, azonban más megoldások is megfelelők lehetnek.

Cellux, földelés, hosszabbító, kötődoboz, lakáselosztó, oldjuk meg

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  3187
10 4.57 (7)

Éljenek a zónahatárok, alternatív földelés, maszek hosszabbító, hátrányos helyzetű kötődoboz, lakáselosztó, valahogy oldjuk meg. A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk. Ha a rovatunkban közreadott felvételekből sok jó példát nem is tudunk venni, legalább azt megtudjuk, hogyan ne csináljuk!

Az e-mobilitás hálózati hatásai 1.

Slezsák István |  1413

Az autógyártók sorra jelentik be, hogy a következő 1-2 évtizedben teljesen átállnak az elektromos hajtású autók gyártására. Sokan közülük már le is állították a belsőégésű motorok fejlesztését. Egyre gyakrabban és egyre több helyen fordulnak elő olyan hónapok, negyedévek, ahol több elektromos vagy hibrid autót adnak el, mint hagyományos hajtásút.

Elektromechanikus tolókapu-mozgató motorok

Áttekintő táblázat

VL online |  1218
1

Táblázatunkban a Ditec, a CAME, a PT, a PROTECO, a FAAC, a Key Automation, az Automatismi Benincá, a Comunello, a Bft és a SOMFY termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Kapunyitás gombnyomásra

Ledneczki László |  1492
6 5 (3)

Napjaink mozgalmas világában sietve hagyjuk el otthonunkat, fáradtan érkezünk a munkából, jó dolog, ha valamilyen eszközzel megkönnyíthetjük az udvarunkba való bejutást. Erre a célra szolgál a telefonnal vagy távirányítóval nyitható kapu. Legyen szárnyas, toló, vagy lebegőúszó kapu, bármilyen fajtára lehet kapumozgató motort tenni. Cikkünkben a tolókapuk és úszókapuk motorjainak méretezéséről, kiválasztásáról és karbantartásáról lesz szó.

C+D Automatika, ELKO EP, Tungsram, SecuriForum, Hensel

Hírek, újdonságok

VL online |  1110

MID hitelesített Inepro fogyasztásmérők Wago Cage Clamp® csatlakozással, moduláris időrelé újdonságok az ELKO EP kínálatában, megérkezett a Duros a Tungsram kínálatába, kamera- és riasztótelepítők szakkiállítása, egyedi céglogós összekötődobozok.

Növekvő villamosenergia-fogyasztás és rendszerterhelési csúcsok 2021-ben

Hárfás Zsolt |  783
1 5 (1)

2021-ben jelentősen nőtt a hazai villamosenergia-fogyasztás, miközben újabb és újabb rendszerterhelési csúcsok születtek, és változatlanul hatalmas volt Magyarország import-kitettsége. A hazai áramtermelés mintegy 47 százalékát továbbra is a Paksi Atomerőmű biztosította, a megújulók közül a naperőművek már közel hét százalékát adták az éves termelésnek. Ugyanakkor a megújulók üzemeltetésével kapcsolatban ismételten felmerült egy kritikus gazdasági, klímavédelmi és műszaki következmény, amelynek megoldása érdekében a szabályozást hazai és uniós szinten is a realitásokhoz kellene igazítani.

Áprilisban ismét Construma

Támogatott cikk |  429

A 40. CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítás és a 10. OTTHONDesign Otthonteremtési szakkiállítás 2022-ben április 6-10. között várja a kiállítókat, látogatókat. Az áprilisi kiállítási csokorra a tervezett 5 pavilon nagy részét már lefoglalták a bejelentkezett cégek. A CONSTRUMA csokor a teljesen megújult HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban várja a résztvevőket.

Dimmervezérlési ötletek

Relés ötletek és trükkök 26.

Porempovics József |  1125

A fény legegyszerűbb és leginkább megfogható meghatározása talán az egyik fizikai értelmezése, mely szerint: „sugárzó energia, amely a tárgyi világot láthatóvá teszi számunkra” (idézet a magyar nyelv értelmező szótárából). A fény további értelmezései között persze találunk nem ennyire megfogható gondolatokat is, mint pl. irodalmi, költői vagy simán csak hangulati elemként megemlítve, melyekből levonható az a következtetés – amit amúgy is mindenki ismer –, hogy a fény életünk egyik legmeghatározóbb eleme. Környezetünk mesterséges megvilágítási módjának kiválasztását tehát több tényező is befolyásolhatja, hiszen sok esetben nemcsak egyszerűen látni szeretnénk a tárgyi világot, hanem dizájnelemként is szívesen használjuk. Ennek egyik leginkább elterjedt módja a fényforrások fényáramának szabályozása, más elnevezéssel dimmelése (köznyelven a fényerő-szabályozás).