Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tűzvédelem

Elmentek a tűzoltók, hogyan tovább?

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 8.

2022/3. lapszám | Király András |  1682 |

Elmentek a tűzoltók, hogyan tovább?

A legtöbb ember számára a tűz csak egy másokat veszélyeztető rossz dolog. Sajnos azonban sokak számára fájdalmasan megélt valóság, hogy otthonukban, munkahelyükön vagy közvetlen környezetükben megismerkednek a tűz pusztításával. Talán elsőre jogos a kérdés, hogy ezzel a témával miért kell itt, egy villamosszakmai lapban külön is foglalkozni? Őszintén remélem, hogy aki elolvassa, nem a saját káránál kell, hogy hasznosítsa az ismereteket.

Nem először keresnek meg azzal, hogy egy ismerősnél tűz volt, vagy, hogy egy megbízó villanyszerelés után tűzkárt szenvedett és szüksége lenne segítségre. Még húsbavágóbb a téma, ha felmerül egy hibás szerelés miatti kár és akár felelősségrevonás, kártérítés is szóba jön. Mindezek miatt érdemes lehet körbejárni a teendőket és a lehetőségeket.

Tűzoltás és ami mögötte van

Ha valahol, valaki azt tapasztalja, hogy tűz van, mit tehet, mit szabad tennie? Sok mérlegelési lehetőség nincs, hiszen a tűz normál esetben is gyorsan terjed, lehet, hogy valakinek az élete veszélyben forog és gyors segítségre van szüksége.

A tűzvédelmi törvény mindenki számára előríja, hogy ilyen esetben a tűzoltóságot azonnal értesíteni kell. Az országban jelenleg két helyen fogadják a 112-es hívószámon a segélykérést. Ha valaki a korábbi 105-öt tárcsázza, akkor is a 112-t hívja. Az operátor, aki a hívást fogadja, előre rögzített protokoll szerint teszi fel a kérdéseket annak érdekében, hogy minél több adatot tudjon továbbítani a tűzoltókhoz. Vannak olyan kérdések is, amelyeket a hívó biztosan nem tud megválaszolni, mert nincs róla tudomása. Ilyen lehet, hogy van-e robbanásveszély, fennáll-e életveszély? Fontos, hogy csak arról adjunk információt, amiről biztosat tudunk, vagyis ne mondjuk, hogy nincs senki életveszélyben, amikor ebben nem vagyunk biztosak.

Ha más már hívta a tűzoltókat, akkor – ha tudunk – próbáljunk segíteni. Pl. a tűzterjedés irányába eső épületből hozzuk ki a gázpalackot, zárjuk el a gázcsapot, a közelben lévő tűzoltókészüléket hozzuk oda és adjuk át annak, aki próbál a lángokkal küzdeni, próbáljunk meg segíteni annak, aki menekülne, de önerőből erre képtelen vagy akadályozott ebben.

A cikk még 14 254 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

BalesetJogszabályokTűzTűzvédelemTűzveszélyTűzvizsgálat

Kapcsolódó

Ég a lámpa, ég

Ég a lámpa, ég

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 6.

Ég a vezeték a falban

Ég a vezeték a falban

Fogyasztói hálózatok falban és falon kívül

Tűz a fogyasztásmérő előtt

Tűz a fogyasztásmérő előtt

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 3.

Szauna, a meleget adó tűzforrás

Szauna, a meleget adó tűzforrás

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 7.