Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Eszközeink

Kefés és kefe nélküli egyenáramú motorok

2023/1-2. lapszám | Ledneczki László |  1396 |

Kefés és kefe nélküli egyenáramú motorok

A különböző villanymotorokról szóló minisorozatunk eddigi cikkeiben is említésre kerültek olyan motorok, melyek tömeg-teljesítmény aránya igen jó eredményeket mutat. Ezek voltak az univerzális motorok, amelyeket nagy indítónyomaték, nagy fordulatszám és kis méret jellemez, így sok háztartási gép működtető eleme. Bár karbantartásra néha igényt tartanak, és nem a legcsendesebbek, de rendkívül egyszerű felépítésűek. Ha a motorban az állórészgerjesztést nem tekercs, hanem erős, permanens mágnes biztosítja, akkor eljutunk egy újabb motortípushoz, az egyenáramú állandó mágneses motorokhoz.

Az állandó mágnest tartalmazó villanymotorokban az időben állandó fluxus miatt, a forgórészben a tekercseket úgy kell kapcsolgatni, hogy mindig a legnagyobb felületen történjen erővonalmetszés. A kommutátorral rendelkező típusoknál, a kommutátor együtt forog a tekercsekkel és automatikusan elfordul, így mindig a megfelelő tekercs kap gerjesztést, ami továbblöki a forgórészt.

A kommutátoros, más néven kefés motorokat elsősorban akkumulátoros meghajtásokban, akkus kézi szerszámokban és szigetüzemű rendszereknél használjuk, mivel az állórész nem igényel gerjesztőáramot (mert azt állandó mágnesek biztosítják azt) nem kell külön energiát felhasználni azok gerjesztésére, így az akkumulátor vagy telep energiája a forgórész hajtására használható fel.

A cikk még 8 482 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Kapcsolódó