Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Megújulók

Szélerőművek földelési jellemzői 3.

2023/1-2. lapszám | Slezsák István |  745 |

Szélerőművek földelési jellemzői 3.

A cikksorozat első két részében bemutatásra kerültek a szélerőművek földelési rendszereire jellemző megoldások és ezeken keresztül a földelőrendszerekkel kapcsolatos legfontosabb jellemzők is. A földelési alapismereteken túl az előző részekben ismertettünk egy számítógéppel végzett elemzését két olyan földelőhálónak, amelyeket külföldi szakmai publikációkban mutattak be, így vélhetően a valóságban is használnak. A szimulációk vizsgálták a földelési rendszerek földelési ellenállását, és egy adott áraminjektálás során kialakuló skalárpotenciál és lépésfeszültség eloszlását a talaj felszínén. A modellszámítások eredménye alapján a földelési ellenállás nem teljesítette a maximálisan megengedett 10 Ω-os értéket, ezért a cikksorozat mostani része azt a vizsgálatot foglalja össze, ami arra keresi a választ, hogy milyen hatása van annak, ha a földelőrendszert hozzáerősítik a szélerőmű alapozásának betonvasszerkezetéhez.

A földelőrendszer továbbfejlesztése

Ha túl nagy a földelési ellenállás, annak oka lehet többek közt a kedvezőtlen talajszerkezet vagy a nem ideális geometriája a földelőrendszernek. A keret 3,7 m mélyen fekszik, míg a felső, kis ellenállású talajréteg vastagsága mindössze 2 m. A földelési ellenállás javítására az alábbi módszerek kínálkoznak:

  1. További vezetők beépítése a földelőrendszerbe
  2. A földelőrendszer anyagának megváltoztatása
  3. A földelőelektródák kereszmetszetének növelése
  4. Az elektróda alakjának megváltoztatása
  5. A földelőrendszernek az alapozás betonvasszerkezetével való összekötése
  6. Szélerőműparkok esetén a többi torony földelőrendszerével való összekötés

Az eddigi számítások során azt tapasztaltam, hogy a földelőrendszer hatékonyságát nagyban befolyásolja a talaj szerkezete. Az eddig vizsgált két földelőrendszer a gyakorlatban is alkalmazott elrendezéseken alapult, mégsem tudta egyik sem teljesíteni a szabvány által előírt értékeket, ezért további változtatásokat hajtottam végre.

A cikk még 8 349 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Megújuló energetikaSzélerőmű

Kapcsolódó