Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hordozható villamoshálózati analizátorok

2021. március 8. | Németh Gábor |  380 |

Hordozható villamoshálózati analizátorok

Jön a DC? Nos, talán mondhatni, hogy „feltűnt a kanyarban”. Az mindenképpen érdekes, hogy a villamosenergia-szolgáltatás egyenárammal indult. Sőt, még 110 éve is a magyarországi villamos művek többsége egyenfeszültségen működött. S most lassan (nagyon lassan, mert azért komoly problémákat kell megoldani) talán visszatérünk a „jó öreg” Volta féle DC-hez. Addig azonban továbbra is meg kell küzdenünk a jelenleg használt váltóáramú villamos hálózatunkon tapasztalható problémákkal.

Ezekből újabban ismét több van, s ehhez a DC-nek is köze van! Egyre több a napelemes erőmű, gyakran akkumulátoros energiatárolással. Mindkettő tipikusan egyenáramú eszköz, viszont a kis- és középfeszültségű villamos hálózathoz be vannak kötve a hozzájuk kapcsolt invertereken keresztül, s míg a zöld energiának örülünk, a növekvő számú és teljesítményű invertereknek a hálózati jel paraméterekre gyakorolt káros hatásainak már nem annyira!

Egy közelmúltban végzett vizsgálat szerint egy átlagosnak mondható és korszerű (éppen ezért nem lineáris) fogyasztókkal rendelkező hálózati leágazáson, amelyre egy otthont, egy kereskedelmi egységet és egy irodát, illetve azok tipikus fogyasztóit kötötték, életszerű használat mellett az energiaveszteség elérheti a 20%-ot is! Hatalmas érték, amikor a mérnökök százalékpontokért küzdenek a fejlesztőmunkájuk során! A kutatócsoport a megdöbbentőnek mondható eredményeket egy hálózati analizátor segítségével érte el. Ez az eszköz tehát egyelőre „nem megy ki a divatból”, ezért érdemes néha foglalkozni azzal, hogy – igény esetén – melyiket, miért tegyük, vagy ne tegyük a szerszámos vagy műszeres táskánkba. Ezért a termékkört bemutató áttekintő táblázatunk paramétersorából emelünk ki néhány lényeges szempontot.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Méréstechnika

Kapcsolódó