Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Eszközeink

Inverter kiválasztása a bruttó elszámolási rendszerben

Lakossági napelemes villamosenergia-tárolórendszerek

2024/1-2. lapszám | Molnár Gábor Miklós |  546 |

Inverter kiválasztása a bruttó elszámolási rendszerben

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy világunk gyorsan változik, kiváltképp, ha a megújuló energia területén tevékenykedünk. Újabb és újabb technológiák jelennek meg, válnak megfizethetővé, ami magával húzza a szabályozói környezet folyamatos változását is. A villamos energia hagyományos centralizált nagyerőműves előállítása mellett és részben helyett megjelentek a decentralizált erőművek. A magyarországi HMKE-k száma mára meghaladja a 255 000 db-ot, beépített teljesítményük Paks teljesítményével vetekszik, míg az összes telepített napelemes rendszer beépített teljesítmény elérte az 5600 MW-os értéket, így napjainkra a napenergia meghatározó szereplővé nőtte ki magát.

Az utóbbi években gyors terjedésnek indultak az energiatárolóval kombinált napelemes rendszerek, melyek a napsütéses órákon túl is lehetővé teszik a napelemrendszer által termelt energia felhasználását. A 2022-es évben Németországban megvalósított 20 kW alatti teljesítményű rendszerek több, mint 70%-a energiatároló csatolásával került kialakításra, az egy év alatt telepített tárolókapacitás meghaladta az 1500 MWh-t. A magyarországi fejlődő piac némi lemaradással követi a németet, igaz, a lakosság számára elérhető, európai viszonylatban kedvező áron biztosított villamos energia a rendszerek megtérülési idejét kitolja, azonban a 2024-ban induló 66%-os vissza nem térítendő állami támogatással megtérülővé válnak az energiatárolós beruházások is – így az energiabiztonság, a stabilitás, és a CO2-semlegesség mellett a megtérülés is az energiatárolók telepítése mellett szólhat.

Jelen cikk keretei között arra a kérdésre keressük a választ, hogy az energiatárolás megjelenése a napelemes rendszerek méretének meghatározásával kapcsolatosan milyen változásokat generál, a gondolkodásunkat hogyan célszerű megváltoztatnunk.

A cikk még 16 516 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ÁramellátásInverterNaperőmű