Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2024. június

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Az elmúlt évtizedek legnagyobb átállására készül a villamosenergia-rendszerünk

Géczy Áron |  533
1

Az Európai Unió zöld megállapodásának legfőbb célja, hogy 2050-re nullára csökkentse az üvegházhatású gázok nettó kibocsátását, de a fokozatos kibocsátáscsökkentés elérése érdekében az Európai Bizottság további vállalásokat tett, miszerint 2030-ra legalább 55%-kal csökkenti nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátását. A kitűzött célok elérése érdekében az Európai Unió korlátozásokat vezet be, ami rövidesen érinti a villamos kapcsolóberendezések piacát is.

Mélygarázsok világításvezérlése

Ekler Attila |  459
1 5 (1)

Napjainkban már nem csak szállodák és bevásárlóközpontok esetében tudunk mélygarázsokban parkolni, de a városok felszíni zsúfoltsága és a mobilitás megnövekedett igénye miatt a társasházaknál, lakóparkoknál is ezzel a megoldással találkozhatunk. Mivel itt nagy területekről van szó, jelentős számú beépített lámpatesttel, ugyanakkor területenként kisebb és ritkább forgalommal, így kiemelten fontos egy megfelelő világításvezérlés kialakítása, ezzel optimalizálva a villamos energia felhasználását.

Az utolsó utáni pillanat

Ezt láttam – olvasói fotók

VL online |  673
1 5 (1)

A Villanyszerelők Lapja egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk. Ha a rovatunkban közreadott felvételekből sok jó példát nem is tudunk venni, legalább azt megtudjuk, hogyan ne csináljuk!

Fronius, C+D, Bosch, Rapas, Legrand, Siemens

Hírek, újdonságok

VL online |  583

Új családtaggal bővül a Fronius portfólió, PV Analyser, biztonságosabb munkavégzés akár 1000 V feszültségen is, HT9025T lakatfogó beépített hőkamerával, Legrand Incara – integrált irodai megoldások, új, EcoTech minősítési kategóriát hozott létre a Siemens.

Az elektrifikáció jelenlegi helyzete és előrejelzései

Slezsák István |  364

A villamosenergia-iparág az utóbbi 5-10 évben jelentős változáson megy keresztül. Ennek egyik oka, hogy egyre több olyan berendezés jelenik meg a fogyasztóknál, melyek korábban nem villamos energiát használtak föl, hanem valamilyen más, jellemzően fosszilis üzemanyagot. Ilyen például az elektromos autók és a hőszivattyúk terjedése. Ez a folyamat a 2010-es évek második felében kezdett el erősödni.

Érvéghüvelyprések

Áttekintő táblázat

VL online |  527

Táblázatunkban a CEMBRE, a Friedrich, a Haupa, a KNIPEX, a Phoenix Contact, a Tracon, a Weicon, a Weidmüller és a Wiha termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A redőnymozgatásról általában

Ledneczki László |  383
1 5 (1)

A mindannyiónkat körülvevő épületek ablakai, nyílászárói ma már el sem képzelhetők redőnyök nélkül. Legyen az fából vagy műanyagból, esetleg alumíniumból, a céljuk ugyanaz, sötétet és biztonságot teremteni a bent élők és dolgozók számára. Cikkünkben a redőnymozgatás eszközeit, működését és beépítésének kérdéseit tekintjük át.

Érvéghüvelyprések

Majthényi Márton |  513

A villamos szerelések során sokféle szálszerkezetű (sodrott, hajlékony) vezető kerül felhasználásra. Ezeknek a vezetőknek a kötésekor kötelező érvéghüvellyel védeni a kötőelembe kerülő megcsupaszított részt, ha a kötőelem roncsolja a vezetőt – jellemző példa erre az elosztók PE-és N-sínje. Az érvéghüvelyek anyaga ónozott elektrolitréz, így réz vezetékekhez alkalmazhatók. A megfelelő érvéghüvelyprés kiválasztásakor a vezeték keresztmetszetét, a hüvely kialakítását, a sajtolási profilt és nem utolsósorban a használat gyakoriságát érdemes figyelembe venni.

Halálos áramütést okozott a javított fűnyíró

Prof. Dr. Kováts László Dezső |  1108
22 4.88 (17)

A pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve – tartja az ismert közmondás. A villanyszerelők nap mint nap találkozhatnak ezen állítás alátámasztására alkalmas megoldásokkal. A cikkben ismertetésre kerülő történet egy valós, megtörtént eset, amit jó néhány évvel ezelőtt egy rendőrségi szakértői kirendelés során vizsgált a cikk szerzője.

A villámvédelmi rendszer elemeinek folytonossága 2.

Kruppa Attila |  378
1 5 (1)

A cikk első részében bemutattuk, hogy hogyan lehet biztosítani a villámvédelmi rendszer mesterséges elemeinek folytonosságát, illetve milyen esetben lehet – kifejezetten villámvédelmi szempontból – folytonosnak tekinteni a természetes elemeket. Rávilágítottunk, hogy a folytonosságot nem lehet átmeneti ellenállásértékhez kötni, és ezért a mérés, mint a folytonosságot igazoló módszer, csak nagyon korlátozottan alkalmazható. Nyitva maradt azonban a kérdés, hogy akkor mire vonatkozik a szabványban említett 0,2 Ω határérték.

Már dolgoznak a reaktorkovácsok

Hárfás Zsolt |  428
1 5 (1)

A Paks II. projekt újabb történelmi pillanataként a Roszatom Szentpétervár melletti, kolpinói üzemében megkezdődött az 5. blokk VVER-1200 típusú reaktortartályának gyártása.