Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Világítástechnika

Az Avasi kilátó díszvilágítása

2024/5. lapszám | Deme László |  769 |

Az Avasi kilátó díszvilágítása

A kicsit Miskolc jelképének is számító, 72 m magas, 1963-ban épült többcélú (tv-torony, kilátó, presszó) létesítmény szerencsés időszakban kapott díszvilágítást.

A 2000-es évek elején terjedt el az a technikai lehetőség, mely alkalmas volt színes díszvilágítások létesítésére. A színházi világban jól ismert motoros, színváltós, vezérelhető lámpatestek kültéri változatai is elkészültek. Ide 2004-ben három oszlopra 4-4, azaz összesen 12 fényvetőt szereltek fel. Az 575 W fémhalogénlámpás fókuszálható optikás fényvetőkben előtétlemezes színkeveréssel érték el a kívánt színeket, így a kilátó különböző színekben pompázhatott.

A berendezés évenkénti karbantartást, ezzel együtt pótalkatrészek beszerzését igényelte. Ez a gondozás azonban egy idő után akadozott, majd később el is maradt. A berendezés egy ideig fehér fénnyel még világított, később azonban üzemen kívülre került. Mivel a kilátó komplett felújítása néhány évvel ezelőtt belátható időtávon belüli valósággá válhatott, a világítás megújítását ezzel összefüggésben képzelték el.

Közben azonban a világítástechnikában is nagyot változott a világ. Megjelentek a LED-ek és a velük épített színváltós világítás sokkal üzembiztosabbá vált. Evidensnek tűnt, hogy a megújuló díszvilágítást lámpatestcserével lehet megoldani. A LED-es lámpatestek széles választéka azonban más megoldásra is lehetőséget kínált.

Miután többféle világítási kép megalkotása is felmerült, a díszvilágítás jellegének meghatározására próbavilágítást tartottak. A próbavilágítás fő kérdése az volt, hogy épüljön-e helyi fényekből is kialakított lépcsőzetes világítás, ami a nemzeti színek megjelenítésére is alkalmas lehet, vagy maradjon a korábbi struktúra, azaz egységes egyszínű, de színváltásokkal rendelkező berendezés. A résztvevők az előbbi mellett döntöttek, vagyis a magyar zászló színeit is láttatni kell.

A vendéglátó egység kétféle világítással rendelkezik. Üzemidőben a funkcionális világítás működik, míg záróra után csatlakozik a díszvilágítási képhez. A színes díszvilágítás kialakításának egyik sarkalatos pontja volt a nemzeti színek láttatása.

A másik eldöntendő kérdés a vendéglátószint megvilágításának kialakítása volt. Itt ugyanis a belső funkcionális világítás és a díszvilágítás összhangját kellett megteremteni. Amikor a presszó üzemel, csak a belső világítás működik, viszont zárórát követően mind a belső, mind pedig a külső díszvilágítás is működni kezd.

A presszószint külső díszvilágítási kialakítása egyedi megoldást igényelt. A nagy üveg felületeket alul és felül bekeretező homlokzati sávokat csak igen kisméretű vonalas lámpatestekkel lehetett egyenletesen deríteni. A hat oldal megvilágításához az alig két centiméter átmérőjű, kétféle optikával rendelkező lámpatestekből 88 darabra volt szükség.
A kilátótorony számtalan variációban kapcsolható díszvilágítását tehát a lépcsőzetesen telepített lámpatestekkel lehet megoldani.

A presszószint nagy üvegfelületeit alul és felül bekeretező homlokzati sávokat alig észrevehető, 2 cm széles, speciális optikával rendelkező, vonalas lámpatestek világítják meg

Az öt világítási lépcsőt

  • a torony aljánál felszerelt,
  • a kilátó szinten telepített,
  • a presszót kívülről és belülről világító,
  • a tetőre ültetett,
  • valamint a három oszlopra telepített lámpatestek alkotják.

Az összesen 137 db lámpatestet tartalmazó berendezés teljesítménye közel 10 kW.

A meglévő korábbi három díszvilágítási oszlopra 2-2, a toronycsúcsot világító 286 W teljesítményű extrém keskenyen sugárzó RGBW LED-es fényvető, továbbá 2-2 fesztiválvilágítási célra felszerelt 600 W teljesítményű projektor került.

A díszvilágítástól független, önállóan működő ünnepi világítás is épült. A karácsonyi és a különféle események díszítésére készült fesztiválvilágítás számára mindhárom meglévő díszvilágítási tartóoszlopra két-két projektort szereltek. Egyikük a karácsonyi világítást szolgáltatja, mely statikus képeket fest a kilátó épületére, míg a másik projektorral mozgó képeket lehet produkálni. A speciális kialakítású, 600 W teljesítményű projektorok természetesen kültéri kivitelűek, IP54 védettséggel és IK09 ütésállósággal rendelkeznek. A hat projektor teljesítménye tehát 3,6 kW.

Az új, látványos, színes díszvilágítás az 2023 végén az ünnepi eseményekre készült el. A berendezés mindennap működik és a hírek szerint a helyiek jó szívvel méltatják, büszkék rá.

A kilátó a mindennapokban fehér színű világítással működik. Az összesen 137 RGBW LED-es lámpatest teljesítménye 10 kW. Mód van akár naponta más színnel megvilágítani a kilátót, ezeket a variációkat előre be lehet programozni. Itt most három színt mutatunk. A képeken látható, hogy a presszó belső világítása is csatlakozik a kívánt díszvilágítási színhez.

Kilátók az Avason

Az első torony 1906-ban épült az Avason, ideiglenes jelleggel, mindössze két hét alatt, II. Rákóczi Ferenc tiszteletére, akinek hamvait ekkor szállították Kassára, és a menet több településen, így Miskolcon is megállt. A tornyot éjjel fáklyákkal világították ki, tetőszintjére ágyút vittek, amit a szerelvény érkezésekor elsütöttek. A következő évben gyenge szerkezete miatt lebontották – írja a Wikipédia vonatkozó szócikke.

Az első állandó torony 1934-ben épült, amelyet Szeghalmy Bálint, a Deszkatemplom tervezője tervezett. Az épületet 1943-ban tűz rongálta meg, 1956 decemberében pedig teljesen elpusztult. A ma álló vasbeton tornyot Hofer Miklós és Vörös György tervezte és 1963. augusztus 20-án avatták fel. A kilátóból Miskolc felé több mint 180 fokos panoráma nyílik. 10 méter magasan helyezkedik el a 257 m²-es nyitott kilátóterasz, és 15 méter magasságban egy 200 személy befogadására alkalmas presszó is helyet kapott, ami az 1990-es évektől kezdve nem üzemelt, azonban 2018 óta kávézóként és cukrászdaként ismét működik.

2023 márciusában kezdték meg a kilátó felújítását. A beruházás költsége 444 (a kilátó) + 160 (terasz bővítése, járdák építése) millió forint volt. A Viszlai József tervei alapján modernizált építményt 2023 decemberében adták át, egyúttal a torony előtti teret Hofer Miklósról nevezték el.

DíszvilágításVilágítástechnika

Kapcsolódó