Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Beépíthető-e csatlakozóaljzat a mérőszekrénybe? 2.

Családi ház külső falsíkján kialakított fogyasztásmérő-szekrény esetén

2023/6. lapszám | Benyák László |  2027 |

Beépíthető-e csatlakozóaljzat a mérőszekrénybe? 2.

A felhasználó a családi házának külső falsíkján kialakított fogyasztásmérő-szekrénnyel egybeépített, mért felhasználói főelosztóba 1 db egyfázisú csatlakozóaljzatot szeretne beépíttetni. A fogyasztásmérőhely 2020-ban létesült. A regisztrált villanyszerelő arról kérdezett, beépíthető-e a meglévő mérőszekrénybe a csatlakozóaljzat, és mire kell odafigyelnie?

A Villanyszerelők Lapja 2023. áprilisi számában – a cikk első részében – a földre telepített, rendszerengedéllyel rendelkező fogyasztásmérő-szekrény esetében, egy hasonló kérdés kapcsán már ismertetésre kerültek a vonatkozó műszaki és biztonsági követelmények. Ezek a fenti kérdésre adandó válasz megadása esetén is általános érvényűek. A cikksorozat ezen részében, a családi ház külső falsíkján kialakított fogyasztásmérő-szekrénynél elhelyezendő, egyfázisú csatlakozóaljzat beépítéséhez kapcsolódó további releváns rendező elvek és gyakorlati szempontok kerülnek bemutatásra.

Előzmények

Előfordul, hogy a villamos szakképzettséggel nem rendelkező ügyfél, de még a „villamos szakember” is, a következő módon érvel: „A fogyasztásmérőhely az ügyfélé, és a saját tulajdonát képező fogyasztásmérő-szekrényben, vagy annak a környezetében az ügyfél oda teszi a csatlakozóaljzatot, ahová szeretné, mondván: kinek, mi köze van hozzá?”
A felhasználó igényeinek meghallgatásánál, kielégítésénél, nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a vonatkozó műszaki biztonsági követelményeket, a vonatkozó előírások és szabványok tartalmazzák. A Villanyszerelők Lapja 2020. szeptemberi számában megjelent „A felhasználói igények és a követelmények csapdájában” című cikk bemutatja, hogy a felelősen eljáró szakemberek számára, „a nem kötelező szabvány miért kötelezőbb, mint a kötelező”.

A cikk még 12 728 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FogyasztásmérőFogyasztásmérőhelyJogszabályokMérőhelySzabványokVillanyszerelés

Kapcsolódó