Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Túláramvédelem II.

MSZ HD 60364-4-43 – Kisfeszültségű villamos berendezések – Biztonság

2021. március 8. | Rátai Attila |  744 |

Túláramvédelem II.

A 2021/1-2. lapszámban kezdtük meg az „MSZ HD 60364-4-43. Kisfeszültségű villamos berendezések. Biztonság. Túláramvédelem.” szabvány tárgyalását, ennek a folytatása következik, amelyben szó lesz a túlterhelésvédelmi eszközök elhelyezésének vagy elhagyásának szabályairól, valamint a zárlatvédelemmel kapcsolatos előírásokról.

A túlterhelésvédelmi eszköz elhagyása

Tűz- és robbanásveszélyes helyek esetében nem lehet a túlterhelésvédelmi eszközt elhagyni. Ugyanez igaz akkor is, ha a különleges helyiségekre és berendezésekre vonatkozó követelmények (MSZ HD 60364-7 sorozat) ezt kizárják. Ezen eseteket leszámítva mikor hagyhatók el a túlterhelés-védelmi eszközök:

  • Ha a táplálási oldalon elhelyezett védelem függetlenül a vezetékszakaszok keresztmetszetétől, anyagától, szerkezetétől és szerelési módjától a túlterheléssel szemben megfelelő védelmet ad.
  • Amennyiben az adott vezetékszakasz el van látva e szabvány szerinti zárlatvédelemmel (MSZ HD60364-4-43), valószínűleg nem vezet túláramot és sem leágazásokat, sem csatlakozóaljzatokat (leágazási lehetőségeket) nem tartalmaz.
  • A berendezés táp- és fő elosztási pontja között, ha a berendezés táppontjában van túlterhelés elleni védelmi eszköz, a szolgáltató egyetért abban, hogy az a táppont és a fő elosztási pont közötti részére védelmet ad, és a fő elosztási pont utáni rész el van látva túlterhelésvédelemmel.
  • Távközlési, irányítástechnikai, jelző és hasonló áramkörök esetében (ezen esetekben a túlterhelés miatti funkciókiesés nagyobb problémát, veszélyt jelentene, mint a túlterhelésből adódó gondok)

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

JogszabályokSzabványok

Kapcsolódó