Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Eladták a lakást, villamos biztonsági felülvizsgálat szükséges

2021. március 8. | Benyák László |  2442 |

Eladták a lakást, villamos biztonsági felülvizsgálat szükséges

Egy 1989-ben létesült családi ház adásvétele során az ügyvéd felhívta az eladó, valamint a vásárló figyelmét, hogy a lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén bérbeadáskor és tulajdonosváltáskor villamos biztonsági felülvizsgálatot kell végezni. A Villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzését a 27/2020. (VII. 16.) ITM rendelettel módosított 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet 1. számú mellékletének (VMBSZ) 1.13.2 f) pontja írja elő.

A vevő az eladó beleegyezésével és hozzájárulásával regisztrált villanyszerelőhöz fordult és felkérte, hogy végezze el az említett villamos biztonsági felülvizsgálatot. A szakember – aki jelen esetben ÉV és EBF képesítéssel, érvényes jogosultsággal, valamint érvényes tűzvédelmi szakvizsgával is rendelkezett – elvállalta a megbízást.

Általános információk

A családi ház 1989-ben létesült, azóta lényeges átalakítás, felújítás nem történt. Az épület csatlakozása szigetelt szabadvezetékkel létesült (3×10 mm2 MLC/25 mm2 alumínium). Tulajdonjogi határ, a csatlakozási pont: a csatlakozóvezeték felhasználó felőli végpontja. A rendelkezésre álló és szerződött csatlakozási áramerősség: B 3×25 A. A rendszer földelésének típusa: TN-rendszer. A vásárlás előtt álló ügyfél jelezte, hogy a közeljövőben HMKE-t szeretne létesíteni. Az áramütés elleni védelem céljára alkalmazott kikapcsolószervek kismegszakítók (ÁVK nincs felszerelve).

A felhasználói vezetékhálózat használatbavételét megelőző első ellenőrzésről készített minősítő irat nem áll rendelkezésre. A már visszavont 8/1981. (XII. 27.) IpM rendelet (KLÉSZ) szerinti 6 évenkénti dokumentált szerelői ellenőrzés elmaradt és a 27/2020. (VII. 16.) ITM rendelettel módosított 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet 1. számú mellékletének (VMBSZ) 1.13.2 e) pontjában előírt villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzésére sem került sor. A leírtak miatt a felhasználói tulajdonú villamos hálózat műszaki, biztonsági szintje nem ismert. Azaz nem lehet tudni, hogy a felhasználói tulajdonú vezetékhálózat biztonságos-e, vagy sem.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Felülvizsgálat

Kapcsolódó