Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Túlfeszültség-védelem az OBO-tól

2021/5. lapszám | támogatott cikk |  1670 |

Túlfeszültség-védelem az OBO-tól

A túlfeszültség-védelem az utóbbi években a villamos biztonságtechnika nélkülözhetetlen elemévé vált. Nemcsak azért, mert szabványok (elsősorban az MSZ HD 60364-4-443) alapján új épületekben, és a meglévő épületek villamos berendezésének nagyobb átalakításainál lényegében kötelező a beépítése, hanem azért is, mert egyre többen ébrednek rá a védelem kiépítésének célszerűségére.

Ez kétségkívül összefüggésben van azzal, hogy a lakóépületeknek egyre nagyobb számban képezik részét olyan villamos készülékek, amelyek védelmének indokoltságát – értékük, illetve fontosságuk miatt – a tulajdonosok is elfogadják. Ezek között mindenképp meg kell említenünk az elektromosautó-töltőket, és a napelemes rendszereket.
A védelem kialakításának költséghatékony és hatásos módja az OBO V50 és V20 sorozatjelű SPD-k alkalmazása. A T1+T2, illetve T2 típusú túlfeszültség-védelmi eszközök megbízható védelmet nyújtanak a légköri eredetű feszültség-impulzusok ellen, és – tisztán varisztoros felépítésüknek köszönhetően – csökkentik az olyan meghibásodások bekövetkezésének valószínűségét is, amelyek a feszültségnövekedés egyéb okára, például a nullavezető szakadására, vagy a fázis- és nullavezető felcserélésére vezethetőek vissza.

Ezek az SPD-k régóta közkedvelt eszközei a táphálózatok túlfeszültség-védelmének, kiváló műszaki paramétereiknek köszönhetően. A védelmi eszközök a szabványos névleges túlfeszültség-igénybevétel (az SPD típusától függően 12,5 kA-es csúcsértékű 10/350 µs-os, illetve 20 kA-es csúcsértékű 8/20 µs-os impulzus) mellett is mindössze 1,3 kV-ra korlátozzák a feszültséget. Kisebb csúcsértékű impulzusok eseték korlátozási feszültségük 1 kV alatti érték, ami a legérzékenyebb fogyasztókészülékek védelmére is alkalmassá teszi őket.
A túlfeszültség-védelmi eszközök cserélhető betétekkel és zöld-vörös állapotjelzővel rendelkeznek, beépítésük iránya a helyi adottságokhoz igazodva választható meg, ami biztosítja szakszerű ellenőrzésük (felülvizsgálatuk) és egyszerű karbantartásuk lehetőségét is.  

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a védelmi eszközök beépítési helyének helyes kiválasztása, illetve a beépítés módjának szakszerűsége a megbízható védelem fontos feltétele, miképp az is, hogy a túlfeszültség-védelem ne csak az energiaátviteli („erősáramú”) hálózaton, hanem a vezetőképes kommunikációs hálózaton is kiépüljön, és a beépítésre a gyártó útmutatása szerint kerüljön sor. Ezért a túlfeszültség-védelem kialakítására mintapéldákat készített az OBO, amelyek tervezési és kiválasztási segédlet formájában a www.obots.hu oldalról tölthetők le. További információval az OBO ügyfélszolgálata áll az érdeklődők rendelkezésére.

OBO Bettermann Ker. és Szolg. Kft.
e-mail: info@obo.hu
Tel.: 06 (29) 349-000

OBOTúlfeszültség-védelemVillámvédelem