Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Vízkár elleni védekezés elektronikai megoldásokkal

Relés ötletek és trükkök 18.

2021/5. lapszám | Porempovics József |  2627 |

Vízkár elleni védekezés elektronikai megoldásokkal

„Drága kincsünk a víz” – halljuk, mondjuk, olvassuk és már-már talán a könyökünkön jönnek ki a közhelynek érzett szavak. Viszont, ha belegondolunk abba, hogy egyik legfontosabb lételemünkről van szó, akkor már nem is tűnik felesleges szólamnak, pláne akkor nem, amikor személyesen is megtapasztaljuk a víz pazarlását vagy éppen szennyezését, akár alacsonyabb, kisközösségi szinteken, akár globálisan is egyre nagyobb mértékben, sokszor puszta haszonszerzési lehetőségek mentén. Sajnos mi, villamossággal foglalkozó szakemberek valószínűleg nem válthatjuk meg a világot ezen a területen, de nekünk azért mindig van valami megoldás-féle a tarsolyunkban!

Vannak esetek, amikor előre nem látott folyamatok eredményeként olyan károk keletkeznek, melyek egy kis odafigyeléssel és befektetéssel – ha nem is elkerülhetők -, de csökkenthető mértékűek lehettek volna. Tipikusan ilyen hibaforrás lehet az elavult vízvezetékrendszer korrodált csöveinek kilyukadása, mely az elárasztott helyiségben lévő eszközök, készülékek meghibásodása mellett a falakat, aljzatokat is rongálja, nem beszélve a tetemesen megugró vízdíjról. De hasonló a helyzet a vízszolgáltatás kimaradása után nyitva maradt csapokkal, a mosó- vagy mosogatógép-lefolyó tömlőinek kilyukadásakor, továbbá megemlíthetjük pl. a medencegépészet aknáját is, mint potenciális vészforrást a vízzel való elárasztás szempontjából.

A következőkben körbejárunk néhány villamossághoz kötődő egyszerű, gyorsan és költséghatékonyan telepíthető módszert a csőtörésből, vagy nem várt vízárból eredő károk csökkentésére.

A cikk még 12 979 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Vezérléstechnika

Kapcsolódó