Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Eszközeink

Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel III.

2021/5. lapszám | Balogh Zoltán |  475 |

Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel III.

Korábbi cikkeinkben átnéztük, hogy lehet egy KNX-rendszer segítségével kialakítani a fűtési és hűtési rendszert az épületben. Megismertük, hogy milyen megoldások és készülékek állnak rendelkezésre az elvételi oldali szabályzáshoz, vagyis milyen termosztátokat és szabályozó készülékeket alkalmazhatunk. Azonban ahhoz, hogy ezekkel a megoldásokkal lehessen a hőmérsékletet szabályozni elő kell állítani a szükséges mennyiségű hőenergiát. Tehát fontos, hogy a rendszerünk képes legyen a gépházak, illetve a gépházakban található berendezések és rendszerek vezérlésére.

Pár évtizede még elegendő volt, ha a kazánvezérlés a külső hőmérsékleti jel alapján állította a fűtési görbét, azonban az ezredforduló környékén már látszott, hogy egy komolyabb vezérléshez ez már nem elegendő. Szükség van arra, hogy az egész épület összhangban legyen a kazánnal, az egyes termosztátok tudjanak valamilyen módon hatni, kommunikálni a kazánházzal. Természetesen a külső hőmérsékleti jel a mai napig nagyon fontos adat, azonban már nem az egyetlen. A KNX-rendszer, az egyes helyiségek hőmérsékletének szabályzására használt termosztátjai által, képes a hőigényeket – legyen az fűtési vagy hűtési igény – a kazánházzal közölni. Tehát akár száz vagy ezer termosztát is képes hatással lenni a rendszerre és az előremenő vízhőmérsékletet befolyásolni. Egészen egyszerűen a rendszer összegyűjti a hőigényeket és ezeknek megfelelően képes hatni a kazán szabályzási görbéjére.

A cikk még 5 016 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KNXVezérléstechnika

Kapcsolódó