Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szabványok

Kábel- és vezetékrendszerek II.

MSZ HD 60364-5-52:2011 Kisfeszültségű villamos berendezések – A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése

2021/7-8. lapszám | Rátai Attila |  2842 |

Kábel- és vezetékrendszerek II.

A Villanyszerelők Lapja júniusi (VL 2021/6.) számában kezdtük meg az MSZ HD 60364-5-52:2011 Kisfeszültségű villamos berendezések – A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése. Kábel- és vezetékrendszerek című szabvány ismertetést, amit ebben a cikkben folytatunk.

A nullavezető keresztmetszete

Részletesebb információ hiányában az alábbiaknak kell teljesülniük. A nullavezető (ha van) keresztmetszete nem lehet kisebb a fázisvezető keresztmetszeténél:

  • egyfázisú, kétvezetős áramkörben bármilyen keresztmetszetnél,
  • többfázisú áramkörben, ha a fázisvezető keresztmetszete réz esetén legfeljebb 16 mm² vagy alumínium esetén legfeljebb 25 mm²,
  • háromfázisú áramkörökben, ahol harmadik felharmonikus áram és annak páratlan egész számú többszöröse van jelen és a teljes harmonikus torzítás 15 és 33% között van.

Ilyen felharmonikusszint lehet például a világítóberendezések áramköreiben, beleértve az olyan kisülőlámpákat, mint a fénycsővilágítás. Amennyiben a teljes harmonikus torzítás a harmadik felharmonikus áram és annak egész számú többszöröse miatt nagyobb, mint 33%, szükség lehet a nullavezető keresztmetszetének növelésére. Megjegyzés: Ilyen felharmonikus szint előfordulhat az informatikai alkalmazások áramköreiben.

A cikk még 19 575 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KábelSzabványok

Kapcsolódó

Kábel- és vezetékrendszerek

Kábel- és vezetékrendszerek

MSZ HD 60364-5-52 Kisfeszültségű villamos berendezések – A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése