Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hogyan rontsuk el a hálózatot

2019. október 14. | Túróczi József Túróczi Péter |  4260 |

Hogyan rontsuk el a hálózatot

Kezdjük néhai középiskolai tanárom, Székely Herbert kedvenc mondásával, miszerint a természet mindig jobban tudja önöknél a fizikát! Most egy gyakorlati példán keresztül szeretnénk bemutatni, hogy mi történik, ha tudatlanságból vagy az üzlet fenntartása érdekében megsértjük a fizika törvényszerűségeit.

Adva van egy fogyasztó, akinél egy helyiségen belül két transzformátor is üzemel. A vizsgálat az egyik transzformátoron jelentős harmonikuszavar-kibocsátást igazolt, míg a másikon a zavarkibocsátás teljesítménye nem volt jelentős, azonban a nemlineáris elemek miatt mindkét állomáson gyakran alakult ki túlkompenzált, kapacitív meddőenergia-termelő üzemállapot. Műszaki javaslatunk egyenszilárdságú kialakítás, mindkét transzformátorhoz a gerjedést kizáró, nagy sebességű, kis veszteségű aktív szűrő beépítése volt. Rögzítettük, hogy helyhiány miatt a szűrőket a meglévő fázisjavító berendezések helyén tudjuk telepíteni, de vállaltuk, hogy a szűrőkkel megvalósítható a meddőenergia-kompenzálás túlkompenzált hálózat esetén is.

A felhasználó – költségcsökkentés érdekében – kettős megoldást fogadott el. A domináns zavarforrásnál kérte a szűrőtelepítést, de a másik transzformátornál elfogadta a fázisjavító berendezés szállítójának ajánlatát, egy speciális, hibrid, részben fojtótekercseket, részben hagyományos kondenzátorokat tartalmazó fázisjavító berendezés beépítését. Voltak szakmai ellenvéleményeink a kettős megoldásról, de a két rendszer ezzel a kialakítással került megvalósításra. Mi nem vizsgáltuk a hibrid fázisjavítás felépítését, a kezdeti beállítási eseményeket követően úgy tűnt, nem volt igazunk, a két rendszer működött.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

FázisjavításMéréstechnika