Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Méréstechnika

Hogyan rontsuk el a hálózatot

2019/10. lapszám | Túróczi József Túróczi Péter |  5366 |

Hogyan rontsuk el a hálózatot

Kezdjük néhai középiskolai tanárom, Székely Herbert kedvenc mondásával, miszerint a természet mindig jobban tudja önöknél a fizikát! Most egy gyakorlati példán keresztül szeretnénk bemutatni, hogy mi történik, ha tudatlanságból vagy az üzlet fenntartása érdekében megsértjük a fizika törvényszerűségeit.

Adva van egy fogyasztó, akinél egy helyiségen belül két transzformátor is üzemel. A vizsgálat az egyik transzformátoron jelentős harmonikuszavar-kibocsátást igazolt, míg a másikon a zavarkibocsátás teljesítménye nem volt jelentős, azonban a nemlineáris elemek miatt mindkét állomáson gyakran alakult ki túlkompenzált, kapacitív meddőenergia-termelő üzemállapot. Műszaki javaslatunk egyenszilárdságú kialakítás, mindkét transzformátorhoz a gerjedést kizáró, nagy sebességű, kis veszteségű aktív szűrő beépítése volt. Rögzítettük, hogy helyhiány miatt a szűrőket a meglévő fázisjavító berendezések helyén tudjuk telepíteni, de vállaltuk, hogy a szűrőkkel megvalósítható a meddőenergia-kompenzálás túlkompenzált hálózat esetén is.

A felhasználó – költségcsökkentés érdekében – kettős megoldást fogadott el. A domináns zavarforrásnál kérte a szűrőtelepítést, de a másik transzformátornál elfogadta a fázisjavító berendezés szállítójának ajánlatát, egy speciális, hibrid, részben fojtótekercseket, részben hagyományos kondenzátorokat tartalmazó fázisjavító berendezés beépítését. Voltak szakmai ellenvéleményeink a kettős megoldásról, de a két rendszer ezzel a kialakítással került megvalósításra. Mi nem vizsgáltuk a hibrid fázisjavítás felépítését, a kezdeti beállítási eseményeket követően úgy tűnt, nem volt igazunk, a két rendszer működött.

A cikk még 15 111 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FázisjavításMéréstechnika