Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapjánBiztonságtechnika

IP-kamerák és IP-alapú megfigyelőrendszerek

2019/6. lapszám | Patak Tamás |  1034 |

IP-kamerák és IP-alapú megfigyelőrendszerek

A Villanyszerelők Lapja hasábjain az elmúlt években átfogó cikksorozatban jártuk körbe a biztonságtechnikai rendszerek témakörét, így az e havi áttekintő táblázatunkat kísérő cikkünkben csak a legfontosabb paraméterekről ejtünk szót. Akit mélyebben érdekel a téma, azok lapozzák fel korábbi lapszámainkat vagy keressék meg a témában íródott cikkeinket a honlapunkon.

Az elektronikus vagyonvédelem legnépszerűbb területét jelenleg a videómegfigyelő-rendszerek jelentik. Mára jelentős és egyre fokozódó igény tapasztalható az ilyen megoldások iránt. Ennek egyik mozgatórugója a mindennapi életünkben – a víz-, gáz- és áramszolgáltatásokhoz hasonlóan – természetessé váló internetelérés, illetve annak mobilitása is.
A videómegfigyelő-rendszerek területén két fontos technikai rendszer, működési mód terjedt el. Elsőként a televíziózásból sarjadt analógtechnológia vált elérhetővé széles körben, először fekete-fehér, majd később színes változatban is. Mivel ezek a videójel-átvitelben hosszú időn keresztül meghatározó PAL szabvány keretei közé voltak szorítva, így a fejlesztők különböző, jobb minőségű képet (felbontás) és szolgáltatásokat biztosító alternatív megoldásokat kerestek. Így kapóra jött számukra az akkoriban világhódító útjára induló digitalizáció és szédületes léptékű informatikai fejlődés lehetősége.
Az első IP-kamerák analóg testvéreikhez képest egy nagyságrenddel magasabb felbontással rendelkeztek, azonban azoknál jóval jelentősebb áron. Az azóta eltelt időben ugyan az analóg megoldások meg tudták tartani árelőnyüket, azonban a rés jelentősen lecsökkent az IP-kamerák és az informatikai eszközök költségeinek egyre gyorsuló, exponenciális zuhanása következtében. Az analóg megfigyelőrendszerek terén szintén bekövetkezett jelentős technológiai fejlesztések ellenére is mind a mai napig megfigyelhetők a hálózati kamerák és az azokkal megvalósított rendszerek felbontásbeli előnye.

A cikk még 6 723 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

IP kamera

Kapcsolódó