Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

IP-kamerák és IP-alapú megfigyelőrendszerek

2019. június 12. | Patak Tamás |  545 |

IP-kamerák és IP-alapú megfigyelőrendszerek

A Villanyszerelők Lapja hasábjain az elmúlt években átfogó cikksorozatban jártuk körbe a biztonságtechnikai rendszerek témakörét, így az e havi áttekintő táblázatunkat kísérő cikkünkben csak a legfontosabb paraméterekről ejtünk szót. Akit mélyebben érdekel a téma, azok lapozzák fel korábbi lapszámainkat vagy keressék meg a témában íródott cikkeinket a honlapunkon.

Az elektronikus vagyonvédelem legnépszerűbb területét jelenleg a videómegfigyelő-rendszerek jelentik. Mára jelentős és egyre fokozódó igény tapasztalható az ilyen megoldások iránt. Ennek egyik mozgatórugója a mindennapi életünkben – a víz-, gáz- és áramszolgáltatásokhoz hasonlóan – természetessé váló internetelérés, illetve annak mobilitása is.
A videómegfigyelő-rendszerek területén két fontos technikai rendszer, működési mód terjedt el. Elsőként a televíziózásból sarjadt analógtechnológia vált elérhetővé széles körben, először fekete-fehér, majd később színes változatban is. Mivel ezek a videójel-átvitelben hosszú időn keresztül meghatározó PAL szabvány keretei közé voltak szorítva, így a fejlesztők különböző, jobb minőségű képet (felbontás) és szolgáltatásokat biztosító alternatív megoldásokat kerestek. Így kapóra jött számukra az akkoriban világhódító útjára induló digitalizáció és szédületes léptékű informatikai fejlődés lehetősége.
Az első IP-kamerák analóg testvéreikhez képest egy nagyságrenddel magasabb felbontással rendelkeztek, azonban azoknál jóval jelentősebb áron. Az azóta eltelt időben ugyan az analóg megoldások meg tudták tartani árelőnyüket, azonban a rés jelentősen lecsökkent az IP-kamerák és az informatikai eszközök költségeinek egyre gyorsuló, exponenciális zuhanása következtében. Az analóg megfigyelőrendszerek terén szintén bekövetkezett jelentős technológiai fejlesztések ellenére is mind a mai napig megfigyelhetők a hálózati kamerák és az azokkal megvalósított rendszerek felbontásbeli előnye.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

IP kamera

Kapcsolódó