Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kisfeszültségű közcélú hálózatra csatlakoztatás

2019. december 9. | Benyák László |  2441 |

Kisfeszültségű közcélú hálózatra csatlakoztatás

Mi az a szükséges és elégséges műszaki tartalom, amelyet egy adott felhasználói vezetékhálózat létesítése, átalakítása vagy felújítása során be kell építeni? A szükséges és elégséges műszaki feltételeket, a vonatkozó jogszabályok és a vonatkozó szabványok figyelembevételével kell meghatározni. Az ilyen módon meghatározott műszaki biztonsági szintet sem a tervező, sem a kivitelező nem csökkentheti.

Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet OTSZ 4. §-ának (199) bekezdése szerint, a vonatkozó műszaki követelmény: a nemzeti és az Európai Uniós szabványok összessége. A 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet 3. pontja szerint a VMBSZ-ben foglalt egyes műszaki előírásoktól a tervező eltérhet, ha igazolja, hogy a VMBSZ előírásai szerint elérhető vagy magasabb műszaki biztonsági szintet más módon is biztosítja. A rendelet 4. §-ának (4) bekezdésében meghatározottaknak megfelelően, a műszaki szakbizottság a VMBSZ-ben foglalt műszaki követelményeket teljesítő szabványok jegyzékét a Kormányhivatal honlapján közzétette.

A sikeres hálózatra csatlakoztatás elősegítése érdekében, a hálózati engedélyesek és a villamosipari vállalkozások között kölcsönös érdekeket szolgáló együttműködések jöttek létre, amelyeket regisztrált villanyszerelő rendszernek neveztek el. E rendszer alapvető célja a közcélú kisfeszültségű hálózatokra történő csatlakoztatás műszaki egységesítése és szabályozása. A regisztrált villanyszerelők által végezhető tevékenységeket, illetőleg a javítás, bővítés, felújítás, új villamos berendezés határait, valamint a kapcsolódó releváns szakmai követelményeket a 2018-ban kiadott regisztrált villanyszerelők számára készült kézikönyv foglalja össze. A hálózatra csatlakoztatással szemben támasztott műszaki követelmények értelmezését az E.ON ellátási területére vonatkozó (a MEE-VEET honlapján is közzétett) alkalmazási segédlet is segíti.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

FogyasztásmérőHálózati engedélyesSzabványok