Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Videosec okosépület-vezérlés

2020/3. lapszám | támogatott cikk |  826 |

Videosec okosépület-vezérlés

A Videosec okosépület-vezérlés – legyen szó okosotthonról vagy irodai, munkahelyi környezetről – a épületben töltött idő kényelmesebbé és biztonságosabbá tételéről szól. A távollét idejében pedig az energiahatékonyság és a vagyonbiztonság fokozása a célunk. A távvezérelhetőség ma már kevés, bizonyos folyamatoknak automatikusan kell elindulniuk vagy leállniuk a különböző hatások, események bekövetkeztekor.

A villanyszerelést is végző telepítő számára a megszokott kábelezési technikákhoz képest, akár minimális változtatással elérhető a rendszer felokosítása. Egyes okoskapcsolókhoz szükséges nullvezető bekötése, máshol kapcsolóhelyek vésése teljesen kihagyható, amikor felületre szerelhető távkapcsolókat alkalmazunk.

Automatizálás

Épületvezérlésünk felé jeleket továbbítanak a feltelepített szenzoraink, kapcsolóink és távkapcsolóink. Ezeknek a jelentése akár pillanatról pillanatra, de legalábbis a jelenetek vagy utasításcsoportok váltásával változik. Ugyanaz a mozgás- vagy nyitásérzékelő szenzor kapcsolja éjjel a fürdőszoba botorkálófényét, amelyik az ébresztő időpontja után a fő világítást kapcsolja. Amikor „beriasztjuk a házat”, ugyanez a jel már riasztási eseményt generál, amelyről push-üzenetet kapunk, de a kamerarendszer (videó-verifikáció) és a távfelügyelet is. Az élesítés egyúttal takarékra kapcsolja a fűtést vagy a légkondicionálást, lekapcsolja a világítást és az egyéb fogyasztókat, ugyanakkor figyelmeztethet is, ha valamelyik ablak nyitva maradt.

Folyosókon, mellékhelységekben nincs szükség folyamatos, teljes fényáramú világításra. A jelenlét hatására erősödő vagy elhalványuló világítással rengeteg energiát spórolhatunk. A szobák napszakhoz és a hangulatunkhoz illő világítási képét az árnyékolással, a redőnyök megfelelő beállításával is összehangolhatjuk.
A helyiségenkénti okostermosztátokkal a napi rutin és jelenlétérzékelés alapján, szobánként és napszakonként különböző hőmérsékleteket állítunk be. Ezzel a fűtési energiaigényt 30–45%-kal csökkenthetjük. Beállítás kérdése, hogy ablaknyitáskor lekapcsoljon-e a fűtés, illetve mennyi idő elteltével kapjunk tájékoztatást a nyitva hagyott ablakról.

Forradalmi újdonság

A Videosec kinetikus kapcsolók nem igényelnek vezetékelőkészítést, a legváltozatosabb felületekre, falra, fára vagy üvegre is rögzíthetőek, ugyanakkor karbantartást, elemcserét sem igényelnek. A gombnyomás kinetikus energiája táplálja a kapcsolóba beépített távkapcsolót. Többszázezres kapcsolási élettartam és IP67 környezeti behatások elleni védettség jellemző rájuk, tehát vizes környezetbe, vagy kültérre is telepíthetőek. Egy kapcsolón 1–6 nyomógomb lehet, sőt elérhető hordozható formában is. A kapcsolódó vevőegység 6 vagy 3 csatornás relémodul, illetve redőnyvezérlő lehet. A ZigBee és WiFi változatok a szenzorainkkal és a többi kapcsolónkkal is együttműködnek.

Biztonság

Az épületeinkbe bevezetett villanyáram, viz- és gázszerelvények veszélyeket is rejthetnek magukban. Elektromos meghibásodás esetén az áram-védőkapcsoló lekapcsolja a rákötött szakaszt. Csőtöréskor vízkifolyás-érzékelőkkel és elektromos vízcsap segítségével automatikusan elzárjuk a vizet. Gázszivárgáskor a gázérzékelő jóval a robbanásveszély előtt aktiválja a gázvészelzárót.

Az okosépület-vezérlés ma már nem luxus, bármelyik lakásba vagy irodába telepíthető, legyen szó új építésről vagy felújításról.

Okos eszközökOkosotthon