Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Fogyasztásmérőhely létesítésének feltételei

2021. szeptember 14. | Rajnoha László |  3557 |

Fogyasztásmérőhely létesítésének feltételei

A Villanyszerelők Lapja júniusi lapszámában (2021/6.) tájékoztatást olvashattunk az új rendszerengedélyes fogyasztásmérő-szekrények kialakításáról, a rendszerengedélyek felépítéséről. Az újonnan engedélyezett fogyasztásmérő-szekrények a mérőhely telepítésének szempontjait veszik figyelembe, ezen belül a bekötendő vezetékek megfelelő csatlakoztatásának lehetőségét biztosítják.

Cikkünkben összefoglalást adunk a fogyasztásmérőhelyek létesítésével kapcsolatos tudnivalókról, a megváltozott követelményekről. Írásunkban kizárólag a lakossági közvetlen (direkt) fogyasztásmérésre vonatkozó előírásokat foglaltuk össze.

Legtöbb kivitelező csak a fogyasztásmérő-szekrény telepítését, felszerelését tekinti megoldandó feladatnak, holott a mérőhely kialakítása a csatlakozási pont kijelölését követően határozható meg. Nem új követelmény, de napjainkban egyre fontosabb, hogy a fogyasztásmérőhely és a csatlakozási pont kiépítése kiviteli terv alapján kezdhető meg.

A csatlakozási pontot és a fogyasztásmérő helyét az engedélyes áramszolgáltató a villamosenergia-igénybejelentést követően műszaki gazdasági tájékoztatójában határozza meg. Az érvényben lévő Villamosenergia törvény a csatlakozási pont helyét, mint a közcélú hálózat és felhasználói hálózat tulajdoni határát határozza meg, de nem mondja meg, hogy ezt műszakilag hol kell létrehozni. Egy korábbi rendelet – 7/1970. (VI. 25.) NIM-rendelet 6.§-a – pontosan meghatározta a csatlakozási pont helyét, mely alapja lett a jelenleg is alkalmazott kijelölésnek. A korábbi rendelet szerint a csatlakozási pont függött a közcélú hálózat és a csatlakozóvezeték szabadvezetékes vagy kábelhálózati kialakításától, a vezetékkötések lehetséges elhelyezésétől (pl. szabadvezeték-oszlopon, tetőtartón, épületfalra szerelt fogyasztásmérő bemeneti kapcsain, kábelcsatlakozó-vezeték végpontján).

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

FogyasztásmérőSzabványok

Kapcsolódó