Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szabványok

Fogyasztásmérőhely létesítésének feltételei

2021/9. lapszám | Rajnoha László |  10 033 |

Fogyasztásmérőhely létesítésének feltételei

A Villanyszerelők Lapja júniusi lapszámában (2021/6.) tájékoztatást olvashattunk az új rendszerengedélyes fogyasztásmérő-szekrények kialakításáról, a rendszerengedélyek felépítéséről. Az újonnan engedélyezett fogyasztásmérő-szekrények a mérőhely telepítésének szempontjait veszik figyelembe, ezen belül a bekötendő vezetékek megfelelő csatlakoztatásának lehetőségét biztosítják.

Cikkünkben összefoglalást adunk a fogyasztásmérőhelyek létesítésével kapcsolatos tudnivalókról, a megváltozott követelményekről. Írásunkban kizárólag a lakossági közvetlen (direkt) fogyasztásmérésre vonatkozó előírásokat foglaltuk össze.

Legtöbb kivitelező csak a fogyasztásmérő-szekrény telepítését, felszerelését tekinti megoldandó feladatnak, holott a mérőhely kialakítása a csatlakozási pont kijelölését követően határozható meg. Nem új követelmény, de napjainkban egyre fontosabb, hogy a fogyasztásmérőhely és a csatlakozási pont kiépítése kiviteli terv alapján kezdhető meg.

A csatlakozási pontot és a fogyasztásmérő helyét az engedélyes áramszolgáltató a villamosenergia-igénybejelentést követően műszaki gazdasági tájékoztatójában határozza meg. Az érvényben lévő Villamosenergia törvény a csatlakozási pont helyét, mint a közcélú hálózat és felhasználói hálózat tulajdoni határát határozza meg, de nem mondja meg, hogy ezt műszakilag hol kell létrehozni. Egy korábbi rendelet – 7/1970. (VI. 25.) NIM-rendelet 6.§-a – pontosan meghatározta a csatlakozási pont helyét, mely alapja lett a jelenleg is alkalmazott kijelölésnek. A korábbi rendelet szerint a csatlakozási pont függött a közcélú hálózat és a csatlakozóvezeték szabadvezetékes vagy kábelhálózati kialakításától, a vezetékkötések lehetséges elhelyezésétől (pl. szabadvezeték-oszlopon, tetőtartón, épületfalra szerelt fogyasztásmérő bemeneti kapcsain, kábelcsatlakozó-vezeték végpontján).

A cikk még 16 458 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FogyasztásmérőFogyasztásmérőhelySzabványok

Kapcsolódó