Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A mérés az energiahatékonyság alapja

2021/9. lapszám | támogatott cikk |  1029 |

A mérés az energiahatékonyság alapja

Napjainkban az energetikai szektor folyamatosan változik, mivel a globális trendek kihívásai mellett az üzembiztonság, illetve a költség- és energiahatékonyság elvárásainak is meg kell felelnie.

Az energiahatékonysági törvény – egyéb kötelezettségek mellett – a vállalatok számára előírja négyévente az energetikai auditálás elvégzését, azonban az idei évtől még szigorúbb előírásoknak kellett megfelelni: a 100 kW egységteljesítmény feletti fogyasztókat közvetlenül mérni kell, vagyis külön almérővel kell ellátni. Ráadásul, ez az előírás 2022-től már az 50 kW-os fogyasztókat is ebbe a kategóriába sorolja. Bár a rendelet beruházásra kényszeríti a vállalkozásokat, a befektetés többszörösen megtérülhet, hiszen a mérők elhelyezésével jelentős energiamegtakarítás érhető el.

Egy épület teljes életciklusában a ráfordított költség – és ebbe beletartozik az épület megépítése is – 40 százaléka az energiafelhasználásból jön. Ebből is látható, hogy ezen a területen komoly potenciál van a megtakarításra, amihez a fogyasztás folyamatos mérésére van szükség.

A megtakarítási lehetőségek felismerését követően, a megszerzett információk alapján, szükség esetén tervezhetjük a technológia korszerűsítését, finomíthatjuk a meglévő berendezéseink beállításait, vagy akár optimalizálhatjuk az üzemeltetés folyamatát.

A villamos fogyasztásmérési adatok – az előírásoknak megfelelő – gyűjtéséhez és tárolásához a Siemens mind hardver, mind szoftver oldalról megfelelő termékekkel tudja kiszolgálni ügyfeleit. Hardver oldalról számos fogyasztás-, valamint egyéb villamos paramétereket is mérő, a felhasználó és a felhasználási területhez igazodó készülék áll rendelkezésre. Ezek alkalmasak központi adatgyűjtő rendszerekhez való csatlakozásra is, vagy akár – a törvényben meghatározott módon – a mért adatok tárolására, illetve igény szerint az összegyűjtött információk továbbítására egyaránt. A SENTRON PAC portfólió az egyszerűbb lakossági készülékektől kezdve, a kisebb felhasználói csoportokon át, a nagyvállalatok igényeit is kielégítő elemekig terjed. A közvetlen fogyasztásmérő készülékeken kívül számos, egyéb kommunikációképes, a mérést is magába foglaló védelmi készülék is elérhető a kínálatban, melyek akár vezeték nélküli módon is kapcsolódhatnak egymáshoz.

A SENTRON PAC portfólió az egyszerűbb lakossági készülékektől kezdve, a kisebb felhasználói csoportokon át, a nagyvállalatok igényeit is kielégítő elemekig terjed.

A Siemens különböző szoftverei segítik az adatok szakszerű és átlátható összegyűjtését, tárolását és elemzését, melyek közül a felhasználó méretének és igényeinek ismeretében kiválasztható a legoptimálisabb verzió. A szoftverek magasabb szintű irányítási rendszerekhez is illeszthetők, valamint a nyílt IoT operációs rendszerekbe, mint például a Mind- Sphere-be való integrációja még nagyobb optimalizálási potenciált eredményez. Energiafelügyeleti rendszerrel megalapozhatók a rendszeres energiaauditok, valamint az ISO 50001 és ISO 50003 szerinti vállalati energiairányítási rendszer is.

További információ →

EnergiahatékonyságMéréstechnikaSiemens