Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szabványok

Kábel- és vezetékrendszerek III.

Létesítési módszerek – a megengedett áram

2021/9. lapszám | Rátai Attila |  2465 |

Kábel- és vezetékrendszerek III.

Mielőtt folytatjuk a MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány ismertetését, fontos megemlítenünk, hogy az anyag nagysága miatt most az elveket – mondjuk úgy, hogy a betűt ismertetjük –, míg a következő cikkben pár gyakorlatias példát adunk közre, vagyis egy kis türelemre van szükség. Ne felejtsük, hogy sok-sok táblázat ismertetésére nincs lehetőség egy nyomtatott szaklap keretei között, de alkalmazásukat lépésről-lépésre be fogjuk mutatni, és így megismerhetjük, hogyan is kell adott túlterhelésvédelmi szervhez vezető-keresztmetszetet választani.

Bevezetés

Ebben a mellékletben található javaslatok célja, hogy megfelelő élettartamot biztosítsanak a vezetékeknek és a szigeteléseknek, amelyek normál működés mellett hosszú ideig ki vannak téve a megengedett áram következtében fellépő hőhatásnak. Más megfontolások is befolyásolhatják a vezetők keresztmetszetének kiválasztását, például az áramütés elleni védelemmel (IEC 60364-4-41), a hőhatások elleni védelemmel (IEC 60364-4-43), a túláramvédelemmel (IEC 60364-4-43), a feszültségeséssel (ennek a szabványnak az 525. szakasza) kapcsolatos követelmények és hőmérsékleti határértékei azoknak a végberendezéseknek, ahová a kábelek és a vezetékek csatlakoznak (ennek a szabványnak az 526. szakasza).

Jelen pillanatban ez a melléklet az olyan páncél nélküli kábelekre és szigetelt vezetékekre vonatkozik, amelyek névleges feszültsége váltakozó áram esetén nem haladja meg az 1 kV-ot, vagy egyenáram esetén az 1,5 kV-ot. Ez a melléklet alkalmazható a többerű páncélozott kábelekre, de nem alkalmazható az egyerű páncélozott kábelekre. Az egyerű páncélozott kábelek használata esetén szükséges lehet az ebben a mellékletben megadott megengedett áram jelentős mértékű csökkentésére. Fel kell venni a kapcsolatot a kábel beszállítójával. Ez alkalmazható a nem osztott fém vezetékcsatornában futó páncél nélküli egyerű kábelekre is (lásd a Váltakozó áramú áramkörök – Elektromágneses hatás (örvényáram elleni védelem) szakaszt). Többerű köpennyel ellátott kábelek esetén a mellékletben megadott értékek biztonságosan használhatóak. A szigetelt vezetékek és az egyerű kábelek megengedett árama megegyezik.

A cikk még 22 261 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KábeltálcaRátai AttilaSzabványok

Kapcsolódó

Kábel- és vezetékrendszerek II.

Kábel- és vezetékrendszerek II.

MSZ HD 60364-5-52:2011 Kisfeszültségű villamos berendezések – A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése

Kábel- és vezetékrendszerek

Kábel- és vezetékrendszerek

MSZ HD 60364-5-52 Kisfeszültségű villamos berendezések – A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése