Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kontárítéletek

2019. augusztus 15. | Papp Tibor |  2300 | |

Kontárítéletek

„Ezt láttam” rovatunkban és Facebook-oldalunkon rendszeresen közlünk képeket veszélyes kivitelezésekről, kontármegoldásokról. Kontárok régen is voltak, több mint 80 éves, megsárgult újságokat lapozva kiderül, eleink hogyan álltak e jelenséghez.

A Budapesti Villamfelszerelők, Műszerészek és Látszerészek Ipartestülete – több más szakmai szervezethez hasonlóan – zászlajára tűzte a kontárok elleni fellépést. A Villamfelszerelők, Műszerészek és Látszerészek Lapja hasábjain sorozatosan ismertették azokat a jogerős ítéleteket, amelyeket a rendőrbíróságok az ipartestület feljelentései alapján hoztak.

A Villamfelszerelők, Műszerészek és Látszerészek Lapja 1925-től 1944-ig havonta jelent meg.

Hivatásos kontárüldöző

Igen, ilyen is volt. 1933 novemberében olvasható a lapban: „Mint ismeretes, a felszaporodott kontárügyek kivizsgálására és kinyomozására néhány hónappal ezelőtt Kolozs Sándor személyében hivatásos kontárüldözőt és nyomozót alkalmaztunk. Erre a lépésre szükség volt azért, mert az ipartestület ügyvitelének egységesítése megkívánja, hogy az ipartestület elnöksége hivatalos megbízottja útján központilag foglalkozzon oly fontos kérdések megoldásával, mint amilyen a kontárkérdés is. (...) kérjük tehát ipartestületünk tagjait, hogyha jogosulatlan iparűzésről, a kontárkodás bármilyen válfajáról tudomást szereznek, úgy ezt a tényt az esetleges tanuk bejelentésével együtt haladéktalanul hozzák ipartestületünk tudomására, amelynek irodájában a kontárüldöző minden délelőtt fél 9-től 11-ig a panaszok felvétele végett hivatalos órát tart.”

Kontárok gyülevész hada

Úgy vélték; „Az elszaporodott kontárok gyülevész hadával szemben csak erélyes, központból irányított hadjárat segíthet és az ipartestület elnöksége készséggel hajlandó ezen küzdelemnek a megvívására, hogyha ipartestületünk valamennyi tagját, mint fegyelmezett hadsereget maga mellett tudja.”

A küzdelem része volt a jogerős ítéletek közlése is.

Néhány közzétett kontárítélet ízelítőül:

„505/1933. sz. kontárügy tárgyalva a VI. ker. Elüljáróságon.
Märy Bálint cipészsegédet (VI., Hungária-körút 84.), aki egy fodrászmesternek üzletében segédkezett a villamfelszerelési munkák elvégzésében, rendőrbíró 10 P pénzbírságra, behajthatatlanság esetén egy napi elzárásra ítélte.”

„008/1933. sz. kontárügy, tárgyalva a VI. ker. Elüljáróságon.
Farkas Miksa villamfelszerelősegédet (VI., Rózsa-utca 92.) beismerő vallomása alapján, tekintettel arra, hogy a munkát csak megkezdte, azonban bevégezni kontárüldözőnk közbelépése folytán nem volt módjában, 10 P pénzbüntetésre ítélte a rendőrbíró, amely behajthatatlanság esetén kétnapi elzárásra átváltoztatható és a büntetés végrehajtását egyévi próbaidőre felfüggesztette.”

„590/1933. sz. kontárügy, tárgyalva a VII. ker. Elüljáróságon.
Rendőrbíró Szedner Kálmán házfelügyelőt (VII., Szövetség-utca 38.) a villamfelszerelőipar jogosulatlan gyakorlásáért 10 P pénzbírságra, behajthatatlanság esetén 2 napi elzárásra ítélte.”

„375/1933. sz. kontárügy, tárgyalva az V. ker. Elüljáróságon.
Könyves Kálmán (Budafok, Béla-utca 4.) beismerte, hogy az Elektromos Művek által kifogásolt villamfelszerelési munkákat elvégezte. Ipar jogosítvánnyal nem rendelkezik. Rendőrbíró terheltet beismerő vallomása alapján 20 P pénzbírságra, behajthatatlanság esetén 5 napi elzárásra ítélte.”

„439/1933. sz. kontárügy, tárgyalva a IV. ker. Elüljáróságon.
Farkas Kálmán házfelügyelőt (IV., Váci-utca 80.), a rendőrbíró Kowalter Károly és Kutas Gyula villamfelszerelőmesterek terhelő vallomása alapján, amely szerint nevezettet villamfelszerelési munkák végzésénél tettenérték, 30 P pénzbírságra, behajthatatlanság esetén 3 napi elzárásra ítélte.”

Kontárok ma is vannak

Egy kép a 2019/7–8. lapszám „Ezt láttam” rovatából. Sok minden elfér egy 63-as süllyesztett dobozban. Beküldő: Rovó István

Vajon a fenti „szerelés” elkövetője hány pengő pénzbüntetést vagy hány napi elzárást kapna?

ÉrdekességKontárTörténelem