Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Energetika

Új magyar-szlovén határkeresztező távvezeték

2022/4. lapszám | Hárfás Zsolt |  960 |

Új magyar-szlovén határkeresztező távvezeték

Az egyre súlyosabb európai energiakrízis nagyon jól példázza, hogy a villamosenergia-ellátás minden országban nemzetstratégiai kérdés, hiszen a világ mai fejlettségi szintjén villamosenergia-szolgáltatás nélkül az élet megállna, és már néhány nap után eluralkodnának az apokaliptikus, kőkorszaki állapotok.

Jól szemlélteti ezt az az eset is, hogy tavaly, február közepén Texasban az emberek sajnos kénytelenek voltak a saját bőrükön megtapasztalni, mit jelent az extrém hideg téli időjárás, több napon át tartó áramkimaradással. Nem volt sem világítás, sem fűtés, sem iható víz, leálltak a szennyvíztisztítók, a házakban szétfagytak a vízvezetékek csövei.

Az ellátásbiztonság garantálása érdekében létszükség egy olyan egészséges energiamix megléte, amely télen-nyáron, éjjel-nappal villamos energiát termelni képes erőművi kapacitásokat foglal magában. Emellett az európai villamosenergia-rendszerben is kritikus fontosságú a megfelelő távvezetéki összeköttetések rendelkezésre állása nemcsak országhatáron belül, hanem a szomszédos országokkal is. Hazánk energiapolitikai döntéseinek és fejlesztéseinek köszönhetően idén nyárra a Magyarország és Szlovénia közötti 2×400 kV Cirkovce-Pince távvezetékrendszer beüzemelésével már mind a 7 szomszédos országgal összeköttetésben leszünk. A hazai szakasz már készen áll a csatlakozásra.

A cikk még 7 776 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ÁramellátásÁtviteli hálózatEnergetika

Kapcsolódó