Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Elektromos autóSzakmakörnyezet

Az e-mobilitás hálózati hatásai 2.

2022/4. lapszám | Slezsák István |  283 |

Az e-mobilitás hálózati hatásai 2.

Az előző cikkben bemutatásra került, hogy Magyarország területén 2030-ig mennyi elektromos gépjármű és töltőberendezés várható a hálózati engedélyesek prognózisai szerint. Meg lettek határozva külön vizsgálandó kategóriák a gépjárművekre és a töltőkre is. Az egyes kategóriákban várható konzervatív és dinamikus felfutási forgatókönyv számai is ismertetésre kerültek. A most következő részben arra keressük a választ, hogy milyen hatások várhatók a közcélú hálózatokon az e-mobilitás miatt.

Vizsgálati módszertan

Az e-mobilitás hatásait a hálózati engedélyesek elsősorban a beruházási igények növekedésén keresztül tapasztalják majd a jövőben, ezért az általuk végzett vizsgálatok fő fókuszában is ez szerepel. Beruházási igény keletkezhet egyrészt új ügyfél csatlakoztatásakor, vagy meglévő ügyfél csatlakozási teljesítményének bővítésekor. A közcélú hálózat rendelkezik bizonyos tartalékokkal, ezért előfordulhat olyan eset, hogy az új igény közcélú fejlesztés nélkül felvehető. Közcélú fejlesztési igény akkor keletkezik, ha az új igények miatt a meglévő hálózaton egy vagy több elem túlterhelődik, vagy az ügyfelek csatlakozási pontjain nem alakul ki a GSZ-ben előírtaknak megfelelő szabványos feszültség. Jelenleg ezt a hálózat átrendezésével vagy megerősítésével kezelik, azonban a jövőben bevezetésre kerülhet az ügyféloldali rugalmasság kihasználása, ami új távlatokat nyithat a hálózati szűk keresztmetszetek kezelésében. Az elosztói engedélyesekhez beérkező csatlakozási és bővítési igények nagysága széles skálán mozog a néhány ampernyi KIF-es bővítéstől a megawattos nagyságrendű NAF hálózatra csatlakozó ipari igényekig. Közös bennük, hogy a meghatározott csatlakozási teljesítményt az elosztói engedélyesnek biztosítania kell úgy, hogy közben igazodik a legkisebb költség elvéhez is.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

E-mobilitásE-töltőElektromos autó

Kapcsolódó