Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Energetika

Leállt az utolsó német atomerőmű

2023/6. lapszám | Hárfás Zsolt |  865 |

Leállt az utolsó német atomerőmű

Németország energia- és klímapolitikai nagykönyvébe egészen biztos, hogy nagy betűkkel íródik be 2023. április 15-e, hiszen ezen a napon a 2011-es, nem szakmai, hanem ideológiai döntés végrehajtásaként leállították az ország utolsó három működő atomerőművi egységét. Nézzük meg, hogy mi vezetett el idáig!

2010 szeptemberében a német kormány hozzájárult a német atomerőművek üzemidejének átlagosan 12 évvel történő meghosszabbításához, azonban a sajnálatos Fukusimai atomerőművi-baleset miatt – a hasonló katasztrófa elkerülése okán – 2011. március 14-én megszületett a döntés az összes német atomerőmű 2022 végéig történő bezárásáról, valamint a nap- és szélerőművek nagyarányú fejlesztéséről. Emellett további döntések születtek szén- és gázerőművek építéséről. Németország az elmúlt évtizedekben a hatalmas támogatásoknak köszönhetően folyamatosan növelte döntően a nap- és szélerőművek részarányát, így mára az energiatermelésük kb. 46 százaléka megújuló forrásokból származik.

A cikk még 10 537 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Atomerőmű

Kapcsolódó