Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szabványok

IP-kód

2023/6. lapszám | Rátai Attila |  1139 |

IP-kód

Cikkünkben a villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok jelöléseit ismételjük át. Elöljáróban rögtön egy fontos dolog, amit nem szabad elfelejteni: az IP-kódból nem következik sem a gyártmány érintésvédelmi osztálya, sem a robbanásveszélyes környezetben szükséges védelmi módja! Az IP-kóddal kapcsolatos tudni valókat az MSZ EN 60529:2015 szabvány foglalja össze.

A szabvány tárgya a villamos gyártmányok burkolata által nyújtott védettségi fokozatok meghatározása, mégpedig

  • a személyek védelme a burkolaton belüli veszélyes részek érintésével szemben,
  • a burkolaton belüli berendezés védelme szilárd idegen testek behatolásával szemben,
  • a burkolaton belüli berendezés védelme a behatoló víz károsító hatásával szemben.

A MSZ EN 60529:2015 ismerteti a védettségi fokozatok jelölését, az egyes kódokra vonatkozó követelményeket és meghatározza az elvégzendő vizsgálatokat annak az igazolására, hogy a burkolat megfelel e szabvány követelményeinek.

Álljunk meg egy kicsit…

Továbbra is az a célunk, hogy az ismeret ne csupán adathalmaz legyen. A lényeget értjük, e szabvány segítséget nyújt ahhoz, hogy meghatározzuk, hogy egy adott gyártmányba hogyan lehet belenyúlni, mennyire zárt a környezetével szemben vagy be tud-e a víz hatolni. Az, hogy a szabvány ismerteti a jelöléseket, a jelöléshez tartozó követelményeket, szintén könnyen megérthető információ. Azonban az, hogy a vizsgálatokra is hangsúlyt fektet, már egy sokszor figyelmen kívül hagyott tényre hívja fel a figyelmet.

A cikk még 14 040 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Borítókép forrása: piv-velbert.de

IP-védelemIP-védettségSzabványok

Kapcsolódó