Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szakmakörnyezet

A szélerőmű

A megújuló energiaforrások és hasznosításuk 2.

2023/6. lapszám | Slezsák István |  640 |

A szélerőmű

A megújuló energiaforrásokat bemutató cikksorozat első részében bemutatásra került a napelemek működési elve, gyártástechnológiája és gyártási folyamatának környezeti hatása. A jelenlegi részben az Európában legnépszerűbb megújuló energiaforrással, a széllel foglalkozunk. Az előző részhez hasonlóan itt is bemutatásra kerül a szélnek, mint meteorológiai jelenségnek a kialakulása, illetve a szélerőművek felépítése és működési elve is.

A szél kialakulása

Szélnek a levegő földfelszínnel párhuzamos mozgását nevezzük. Kialakulását a termodinamikában ismert, egyensúlyra (minimális energiaszintre) való törekvés okozza. Mire a napsugarak elérik a felszínt, erősségük és irányuk inhomogén lesz az útjukba kerülő akadályok különbözősége miatt. Ezért a földfelszín nem egyenletesen melegszik fel. Ha egy nagyobb egybefüggő terület magasabb hőmérsékletre melegszik fel, akkor több hőt tud átadni a fölötte lévő levegőnek, mint a körülötte lévő terület. Az adott terület fölötti levegő hőmérséklete magasabb lesz, mint a körülötte lévő levegőé, ezért a nyomása és sűrűsége csökken. Azért, hogy ez az instabil állapot megszűnjön, a melegebb légtömeg elkezd felfele áramlani, eközben hőmérséklete csökken. Minél magasabb hőmérsékletre melegedett fel, annál magasabbra emelkedik. Ennek a légtömegnek a helyébe az ott lecsökkent nyomás miatt tőle hidegebb légtömeg érkezik, amely a földfelszínnel párhuzamosan teszi meg útját. A felfelé áramló légtömegből később zivatarfelhő vagy ciklon is kialakulhat. Az 1. ábrán látható, hogy Európában a szél a tengerparti területeken a legerősebb. A kontinens belseje felé haladva az átlagos szélerősség egyre csökken.

1. ábra: A szél átlagos erőssége Európában 80 méteres magasságban.

A cikk még 13 468 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Megújuló energetikaSzélerőmű

Kapcsolódó