Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Villámvédelem

A nem norma szerinti villámvédelemről

2023/7-8. lapszám | Rátai Attila |  665 |

A nem norma szerinti villámvédelemről

Nem is hinnénk, hogy mennyi helyen találkozunk még nem norma szerinti villámvédelemmel. Meglepőnek tűnhet, de hazánkban a kiépített villámvédelmek döntő többsége még nem norma szerinti. Sőt, az újonnan létesített villámvédelmi berendezések nagy része – nem nagyobb, csak nagy része – is létesülhet nem norma szerint. Mikor fordulhat ez elő? Hogyan kell meghatározni a nem norma szerinti villámvédelem tulajdonságait? Milyen jogszabályok, műszaki követelmények szerint?

Napjainkban az új létesítmények többségében megkövetelt villámvédelem a norma szerinti villámvédelem. Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) így határozza meg a 4. § (2) 102 pontja szerint: a norma szerinti villámvédelem: az MSZ EN 62305 szabványsorozat szerint kialakított villámvédelmi rendszer.

Azt tudjuk, hogy az MSZ EN 62305 szabványsorozatnak két kiadása van, az egyik 2006–2009-es. Ez magyarul jelent meg, már vissza van vonva, és a magyar tervezési engedéllyel rendelkező villamosmérnökök egy része nemcsak, hogy nem vette meg, de nem is olvasta soha. A második kiadás 2011–2012-es. Ez angol nyelvű, és ennek ismertsége még az első kiadásét sem éri el. Azonban ebben a cikkben most nem ezzel fogunk foglalkozni, hanem a nem norma szerinti villámvédelemmel.

A cikk még 38 571 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

JogszabályokSzabványokVillámvédelem

Kapcsolódó