Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szakmakörnyezet

Félig tele a pohár?

2023/7-8. lapszám | Fülöp Miklós |  831 |

Félig tele a pohár?

Gyakorlatilag minden gazdasági előrejelzés egy irányba mutat, amelyek szerint erőteljes piaci szűkülés, apadó megrendelésállomány és csökkenő árbevétel várható az építőiparban. Ezeket a várakozásokat csak részben támasztja alá a Villanyszerelők Lapja olvasói körében végzett konjunktúrafelmérésünk – a villamos szakemberek nem feltétlenül látják ennyire borúsnak a közeljövőt…

Enyhén csökkenő rendelésállomány és emelkedő vállalási árak mellett stagnáló árbevételre számít azon villanyszerelők és villamossági tervezők zöme, akik válaszoltak lapunk internetes oldalán, a villanylap.hu-n végzett felmérésünk kérdéseire. A kutatásban arra kerestük a választ, hogy az építőipar jelenleg is zajló változásai miként érintik a villamossági terület tervezőinek és kivitelezőinek a munkáját, megrendelésállományát és ezek jövőbeli változásait az érintettek tapasztalatai és várakozásai alapján.

A válaszadók zöme, csaknem 58%-a „öreg róka”, vagyis több mint tíz éve dolgozik a szakmában, de további 19%-uk is öt évnél régebben „nyomja az ipart”. Jellemzően egyéni vállalkozók (49%-ban), míg további 29% 2-3 fős társas vállalkozás tagjaként tevékenykedik.

A válaszadók ügyfeleiket legnagyobbrészt a magánszektor tagjai közül szerzik. Ezen belül is több, mint 52%-os súllyal van jelen a lakosság, mellettük az ipari, a logisztikai és a termelőszektorból, illetve a kkv-kból áll össze a megrendelői kör zöme. A válaszadóknak csupán kevesebb, mint 8%-a mondhatja el magáról, hogy állami vagy önkormányzati szereplőt tudhat ügyfelének.

A felmérés résztvevőinek csaknem 60%-a jelenleg háromhavi megrendelésállománnyal rendelkezik. Három és hat hónap közötti megrendelésállománnyal bír a válaszadók negyede, ám hat hónapon túlra csak 8%, egy éven túlra pedig csupán 7% „lát el”.

Arra a kérdésre, hogy várhatóan hogyan változik a vevői rendelésállomány az év első hat hónapja és 2023 második hat hónapja között, a válaszadók nagyobbik fele stagnálásról számolt be és azonos munkamennyiséggel kalkulál, 36%-nál csökken az állomány, míg 13%-nál növekszik is. A rendelésállomány változását nem csak első és második félév viszonylatában vizsgáltunk, hanem 2023. július–decemberi időszakát az előző év azonos időszakához (2022. július–december) képest is, eszerint 48%-nak kevesebb, 42%-nak azonos, 11 százalékuknak több megrendelése van idén, mint volt tavaly.

A felmérésben arra is rákérdeztünk, hogyan változott a résztvevők szolgáltatásainak ára az elmúlt hat hónapban. A válaszadók 52%-a növekedésről, 44 százalékuk változatlan árakról számolt be. Azok aránya, akik csökkenteni kényszerültek vállalási áraikat, nem érte el a négy százalékot.

A jövőt illetően, legalábbis az előttünk álló hat hónapot tekintve a válaszadók 46 százaléka számít arra, hogy vállalási árai tovább fognak emelkedni, pontosan a válaszolók fele valószínűsített stagnálást ezen a területen, míg az árcsökkenést prognosztizálók aránya alacsony, csupán 3,66 százalékos.

Az üzleti környezet várható alakulására is rákérdeztünk. A felmérésben résztvevők 53 százaléka szerint jelenleg rosszabb a helyzet a tavalyinál, közel 39 százalék szerint ezen a téren semmi nem változott, 8 százalék kedvezőbbnek ítéli meg. Arra a kérdésre, hogy várhatóan hogyan alakul az árbevétele 6 hónap múlva a jelenlegihez képest, 45% kalkulált növekedéssel, 27% stagnálást remél, míg 28% számít csökkenésre. 

A felmérés részletes eredményei ide kattintva olvashatók el.

A konjunktúrafelmérést 2023. június hónapban, július 15-ével bezárólag végeztük a Villanyszerelők Lapja honlapján.

CégügyekVillanyszerelés

Kapcsolódó