Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Energiaforrások

A biogázerőmű

A megújuló energiaforrások és hasznosításuk 3.

2023/7-8. lapszám | Slezsák István |  436 |

A biogázerőmű

A megújuló energiaforrásokról szóló cikksorozat első két részében bemutatásra került a nap- és szélerőművek működési elve, telepítési és üzemeltetési eljárása. A mostani rész a biogázerőművekkel foglalkozik. Ez a kategória többek között abban tér el a korábban bemutatott napelemektől és szélerőművektől, hogy egyszerre képes villamosés hőenergia termelésére is. Egy gázmotor hajt egy generátort, előbbi veszteséghője hasznosítható hőenergiaként, míg a villamos energia termelését az utóbbi végzi.

A biomassza

Biomasszának nevezik a biológiai úton létrejövő szervesanyagtömeget. Minden vegyület szerves, ha tartalmaz szenet. A biomassza három fő komponense a fitomassza, mely a növényeket foglalja magában, a zoomassza, mely az állatok csoportja és a nekromassza, ami az ökoszisztémában jelen levő élettelen dolgok összessége. Energiatartalma jelentős, mivel keletkezése a következőképp zajlik: a napsugarak energiáját a növények fotoszintézis során felhalmozzák, amit aztán a növényevő állatok lelegelnek, őket pedig a ragadozó állatok fogyasztják el. A nekromassza és az elhalt szervesanyag nem ugyanaz. Elhalt szervesanyagnak az élettelen növényi és állati eredetű dolgokat hívjuk. Ezek vagy lebomlanak, vagy elégnek, növelve ezzel a környezet belső energiáját.

A cikk még 13 116 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

GázmotorGázmotoros erőműMegújuló energetika

Kapcsolódó

A szélerőmű

A szélerőmű

A megújuló energiaforrások és hasznosításuk 2.