Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Módosítaná a világítástechnikai szakma az OTÉK előírásait

Beszámoló a LED Konferenciáról

2023. február 2. | Fülöp Miklós |  1949 |

Módosítaná a világítástechnikai szakma az OTÉK előírásait

Az Országos Településrendezési és Építési Követelmények világítástechnikával összefüggő módosításaira nyújtottak át javaslatokat az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkárának az Óbudai Egyetemen megrendezett LED Konferencián.

2023. január 31-én és február 1-én rendezte meg a Világítástechnikai Társaság tizennegyedik alkalommal a LED Konferenciát, amelynek hagyományos módon az Óbudai Egyetem adott otthont.

Nagy János, a VTT elnöke a megnyitóbeszédét két dátum felidézésével kezdte, az egyik 2010 január 1. amikor is az Óbudai Egyetem ezen a néven megkezdte a működését, a másik 2010. február 23-24., amely az első LED Konferencia időpontja volt. A két egymáshoz közeli időpont jól jelzi az intézvény és a rendvény hagyományos és hosszú időre visszanyúló kapcsolatát. A VTT elnöke felidézte, hogy az első konferencia fókuszában a LED-ek felépítése, működése és a szóba jöhető alkalmazástechnika állt.

A folyamatosan és napjainkban is zajló technológiai korszakváltás során a gyengeáram találkozott a világítástechnikával, amelynek következménye, hogy a két szakma együtt tud csak fejlődni. Mára jelentősen elterjedtek a LED-ek, ami a megbízhatóságuknak és fényhasznosításuknak köszönhető, és egyre szélesebb körben válnak alkalmazhatóvá a gazdaságosságuk révén. A LED-ekkel könnyen kiválthatók a korábbi fényforrások, így az energiahatékonysági projektek egyik alapterméke lett a LED.

Nagy János a Világítástechnikai Társaság elnöke az Óbudai Egyetemen megtartott XIV. LED Konferencián 2023. január 31-én. Fotó: Nádas József

Nagy János elmondta, hogy 2023. február 1-vel kivonásra kerülnek az Európia Unió piacairól a csapos kialakítású kompakt fénycsövek, és augusztustól a T5, T8 típusok gyártását is beszűntetik. Vannak a kompakt fénycsövek kiváltásra LED-es megoldások, de ezek nem tökéletesek minden tekintetben, így a konferencia egyik vezérfonala, hogy megválaszolja hogyan lehet a pótolni műszaki, biztosági és fénytechnikai szempontból LED-ekkel a kompakt fénycsöveket.

A Világítástechnikai Társaság elnöke külön kitért a fényszennyezés problémájára, amelynek mértéke azzal fenyeget, hogy a városlakó unokáink nem fogják látni a csillagos égboltot. A világítástechnikával foglalkozó szakemberek és az építészek közös felelőssége, hogy a taposólámpákat beépítésekor megfelelő körültekintéssel járjanak el. Elmondta, hogy az OTÉK ugyan rendelkezik a taposólámpák alkalmazásának tiltásával, de nem elég hatékonyan.

Megjegyezte, hogy minden foton, ami az ablakon távozik és elhagyja az épületet az fényszennyezést és energiapazarlást okoz, míg mindaz a fénymennyiség, ami az ablakokon keresztül beáramlik egy épületbe az energiamegtakarítást jelent. Tehát a jövő épületeit úgy kell tervezni, hogy minél kevesebb fény távozzon, és minél több fény jöjjön be azokba, így javítva az energiahatékonyságukat.

Nagy János megragadta az alkalmat, hogy a konferenciára szóló meghívást elfogadó és később előadást tartó Határ Renáta, az Építési és Közlekedési Minisztérium építésgazdaságért felelős helyettes államtitkára a helyszínen tartózkodott, és nyilvánosan átadta neki a Világítástechnikai Társaság OTÉK módosításra vonatkozó javaslatait, amelyek a természetes és a mesterséges világítás alkalmazásának körülményeire egyaránt vonatkoznak, legyen szó belsőépítészeti kialakításról vagy kültéri világításról. Ezzel együtt felajánlotta a VTT együttműködését a minisztérium számára.

A VTT elnöke az is ismertette a jelenlévőkkel, hogy a Világítástechnikai Társaság oktatási programot szervez a villanyszerelők számára, hogy a világítással kapcsolatos szerelési hibák minél nagyobb számban megelőzhetők, kiküszöbölhetők legyenek, legyen szó világítástechnikai, szerelési vagy elektromos vonatkozású bakiról.

Ezt követően prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora vette át a szót, aki elmondta, hogy a 14. évébe lépő egyetem szivacsként próbálja felszívni azt a mindazt a tudást, ami végső soron az okosipar irányába mutat. Jelenleg 11 503 hallgatója van Óbudai Egyetemnek, amely az elmúlt években komoly fejlődési pályára állt. Ismertette, hogy nemeztközi szinten 2 éve jegyzik az egyetemet. A nagyvilágon kb. 30 000 egyetem van, amelyek között – nem hivatalosan – 2019/2020-ben a 2100. helyen szerepelt az egyetem, nem érve el a három nagy minősítő szervezet ingerküszöbét. Az egyetem 2021-ben, majd 2022-ben ismét javította a pozícióját, így legutóbb már az 1079. helyen szerepelt. A rektor elárulta, hogy bíznak benne és sokat tesznek is azért, hogy lassan az ezres lélektani határt is áttörje az egyetem. Mindemellett a műszaki és informatikai téren Magyarország legjobban jegyzett egyeteme az Óbudai Egyetem.

Határ Renáta építésgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Építési és Közlekedési Minisztérium képviseletében a hazai építésgazdaság átalakítását célzó lépéseket ismertette, kiemelve a minisztérium rövidtávú tervei közül az átfogó építőipari adatok rendelkezésre állásának és az építőanyag-ellátás biztosításának fontosságát. Szintén lényeges elemként említette a piaci igényeknek megfelelő termelés megvalósítását, amelynek célja, hogy a meglévő gyártókapacitások megfelelően kihasználásra kerüljenek, illetve ahol növelhető a kapacitás ott ez megtörténjen. Fontosnak vélte az innováció támogatását, a helyettesítő termékek piacra történő bevezetését, illetve az árszintek stabilizálását. Emellett fontos feladatként említette a hatékonyság növelése érdekében a digitalizáció és gépesítés javítását a vállalkozások körében.

Határ Renáta az Építési és Közlekedési Minisztérium építésgazdaságért felelős helyettes államtitkára az Óbudai Egyetemen megtartott XIV. LED Konferencián 2023. január 31-én. Fotó: Nádas József

A helyettes államtitkár felidézte az ÉVOSZ felmérésének eredményét, amely az építőipar legnagyobb problémájaként a szakemberhiányt jelölte meg. Ezzel összefüggésben megemlítette az elöregedő mérnökállomány és az elvándorlás jelentette problémát, valamint, hogy az építőipari szakmunka tanulása és végzése nem igazán vonzó a fiatalok számára.

Határ Renáta felhívta a figyelmet hazánk jelentős importkitettségére az építőipari alapanyagok vonatkozásában, elmondta, hogy építőanyag-gyártó vállalkozások csupán 10%-ban van magyar tulajdonban.

A világítástechnikai előadások sora előtt Rajkai Ferenc rövid tájékoztatást adott az Országos Településrendezési és Építési Követelmények kibővítése és pontosítása irányába megfogalmazott javaslatokkal kapcsolatban. Jelentős problémaként nevezte meg, hogy ma nagyon sokan gyártanak és/vagy forgalmaznak lámpákat, lámpatesteket világítástechnikai ismeretek nélkül. A VTT javaslatai szűkíteni próbálják a minőség irányába a megvalósult világításokat. Az OTÉK korszerűsítését célzó 6 oldalas javaslatcsomag rohammunkában készült el másfél hónap alatt. Az elkészítése során szempont volt, hogy ne rúgja fel a jogszabály paragrafusszerkezetét, így abba integrálható módon került megszerkesztésre. Rajkai Ferenc elmondta, hogy a dokumentum a kültéri világítások esetében a közvilágítás, a díszvilágítás, illetve külső megvilágítással vagy belső világítással rendelkező hirdetőfelületek vonatkozásában fogalmaz meg javaslatokat.

XIV. LED Konferencia. Fotó: Nádas József

A két napos LED Konferencia programjában szó volt többek között a LED-es világítótestek szerepéről az energiaközösségekben, az integratív világítási szemléletről, ismertetésre kerültek a sportvilágítással kapcsolatos kihívások és tapasztalatok. Az elhangzó előadások érintették a mérési bizonytalanságok megértését és kezelését, a természetes és a mesterséges világítás térbeni integritását, a monokromatikus LED-ek spektrumának modellezési lehetőségeit, a LED alapú etalon fényforrásokat és bemutatásra került egy nagysebességű LED karakterizáló rendszer megvalósítása.

Szóba kerültek a szabványos és energiatakarékos közvilágítási megoldások, több előadás tárgyalta a növényvilágítás témakörét és ahogy bevezetőben is elhangzott, kiemelt téma volt a fénycsőgyártás kivezetése az EU piacáról és ennek várható hatásai. Bemutatásra került egy spektrálisan hangolható fénykabin, illetve annak alkalmazhatósága és tesztelési lehetőségei érzékszervi vizsgálatokban. Két előadás mutatta be a VTT sétáit, az egyik a Puskás Aréna világítási megoldásaival, a másik MVM DOME és a Groupama Aréna sportvilágításával foglalkozott.

A második nap második felében elhangzó prezentációk bemutatták a digitális kamerákkal való fénymérés tapasztalatait és lehetőségeit, a relatív páratartalom és a működési frekvencia hatását a LED-ek öregedésére, szó volt az adaptív útvilágításról és a potenciálisan robbanásveszélyes környezetben alkalmazott világítástechnikáról.

A konferencia jól összefoglalta és bemutatta, hogy a világító diódák milyen fontos szerepet töltenek be az életünkben és milyen számos további lehetőség rejtőzik bennük, így a folyamatos és egyre jelentősebb térnyerésük garantált. 

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EseményekLEDVilágítástechnika

Kapcsolódó