Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Következő lapszámunk június 7-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2013. május

Hogyan ismerjük fel a jó minőségű napelemes modult?

Hogyan ismerjük fel a jó minőségű napelemes modult?

2013. május 15. | Martin Št’astný |  3576
1

Bár a napelemmodulok teljesen egyformának tűnhetnek, de ez valójában nincs így. A rendszer egyes komponensei a legkülönbözőbb külső behatásoknak vannak kitéve, amelyek ráadásul égövünkön az év során folyamatosan változnak. A környezet természetesen befolyásolja mind az erőmű teljesítményét, mind annak élettartamát és megbízhatóságát, ami a hozamokban, de a karbantartási és szervizköltségben is megmutatkozik. Nézzük meg a legfontosabb paramétereket és jellemzőket, melyeket a beruházó és az erőmű felhasználója mindenképpen elvár a modul – a napelemes-erőmű egyik alapvető alkotórészének – kiválasztásánál.

Az intelligens ház

Lakásvezérlés távolról II.

2013. május 15. | Porempovics József |  3587

Az épületautomatizálási rendszerekkel felszerelt lakóépületek, elterjedtebb néven okos vagy intelligens házak célja és feladata, hogy az ott lakók élethelyzeteihez és igényeihez igazodva összhangot teremtsen az egyébként önálló életet élő, különböző funkciókat ellátó elektromos vagy elektromosan vezérelhető/szabályozható berendezések, készülékek működése között, mindezt egységes felületeken kezelhető és ellenőrizhető formában.

Kapcsolt termelés a gyakorlatban

Kapcsolt termelés háztartási méretben III.

2013. május 15. | Chiovini György |  2485

A monovalens rendszerről hasznos információkat ad az a terepi adatgyűjtés, amit Németország-ban végeztek családi házakban telepített kapcsolt energiatermelő berendezésekkel. A gép kéthengeres gázmotorral működik, névleges teljesítménye: villamos 4 kW, hő 12 kW (arány 1:3). Részterhelésen is működtethető, a legkisebb értékek: 2 kW és 5 kW. Névleges részhatásfok-adatai kedvezők: 25% villamos és 70% hő, a veszteség mindössze 5%.a

Inverter-körkép

2013. május 15. | Nagy Norbert |  2551

Mára igen széles lett a választék a napelemes inverterekből is a hazai piacon. Persze messze nem hasonlítható még más európai uniós országokban kapható választékhoz, mivel a hazai áramszolgáltatóknál csak az általuk listázott inveterek engedélyeztethetők, de az utóbbi másfél évben sok új inverterrel bővült a hazai kínálat.

MSZ 2040: 1995 egészségügyi intézmények villamos berendezéseinek létesítése III.

Navigálás a változó előírások tengerében X.

2013. május 15. | VL Szaklap |  5936
1 5 (1)

Bevezetésként egy kis ismétlés. Az egészségügyi létesítmények villamos berendezéseinek tervezésénél, létesítésénél, ellenőrzésénél speciális szempontok vannak. Például a kezelés során elektromos készülékekkel a beteg testébe hatolnak, ezért a legkisebb feszültségkülönbség is katasztrófát okozhat. A páciens tehetetlen és kiszolgáltatott, így nem tudja magát semmilyen mértékben megvédeni az esetlegesen fellépő hibák következményeitől. Az energiaellátás akár rövid idejű – kevesebb, mint egyperces – kiesése is komoly nehézségeket, akár életveszélyt eredményezhet.

Paksi Atomerőmű IV. – Nagy műszaki projektek az erőműben

2013. május 15. | Dr. Czibolya László |  2961
1 5 (1)

Az atomerőmű biztonsága sok tényezőtől függ. Ezek között elsődleges a tervezési megoldások megalapozottsága, amelynek együtt kell járnia az üzemeltetőknek a fejlődésre, az átalakulásra és a változásra való képességével. A biztonság megtartása és növelése folyamatos erőfeszítést, innovációt és a tapasztalatok hasznosítását igényli.

Televíziós technológiák harca

2013. május 15. | László Ferenc |  3207

Az elektronikai nagyáruházak tévés szekcióiban egyre nagyobb a kínálat, és egyre nehezebb eligazodni a különböző technológiák között – ebben nyújtunk most hathatós segítséget.

Az intelligens almérőkről VI.

2013. május 14. | Szijártó Gábor Vass Péter |  2280

Az intelligens almérőkről V I. Az előző részben általános betekintést nyújtottunk az almérőkkel megvaló-sított energiamenedzsment-rendszerek megjelenítéséről, a most következő részben konkrét példákat szeretnénk bemutatni a társasházaknál, irodáknál és üzemeknél előforduló problémákra és ezek megjelenítésére vonatkozóan. A bemutatott példák csupán mintaként szolgálnak, hogy mi mindent lehet egy szoftverrel megvalósítani.