Villanyszerelők Lapja

Dr. Czibolya László

 225 | |

Dr. Czibolya László cikkei

A Paksi Atomerőmű bővítése

2013. augusztus 14. |  2982

Mind gyakrabban merül fel a kérdés, mennyire biztos a magyar fogyasztók ellátása villamos energiával? Az országnak mennyi erőműre van szüksége? Milyen forrásokat használjunk az áram előállítására? Időszerű-e újabb atomerőműblokk építésének előkészítésével foglalkozni?

Az energiaellátás biztonsága és az atomenergetika

2013. július 2. |  2275

Ellátásbiztonság és fenntarthatóság

Az energiapolitikával szemben mind a vállalkozások, mind a háztartások részéről az egyik legfontosabb elvárás, hogy az energia folyamatosan és megfizethető áron álljon rendelkezésre. Ezt az egyszerű követelményt összetett intézkedésekkel, hosszú távú stratégiai tervezéssel lehet elérni, amibe beletartozik a beszerzési források gondos megválasztása, az importfüggőség mérséklése és rendelkezésre álló technológiák kiegyensúlyozott alkalmazása. A villamosenergia-ellátásban ezek a szempontok kiegészülnek még egy olyan követelménnyel, hogy a termelésnek és fogyasztásnak egyensúlyban kell lennie, mert a villamos energia tárolása nagy mennyiségben és gazdaságosan még nem lehetséges. Ehhez az alapkövetelményhez még egy olyan jogos elvárás is járul, hogy az energiával való megbízható és gazdaságos ellátás lehetőség szerint környezetkímélő módon valósuljon meg.

 

Paksi Atomerőmű IV. – Nagy műszaki projektek az erőműben

2013. május 15. |  2791
1 5 (1)

Az atomerőmű biztonsága sok tényezőtől függ. Ezek között elsődleges a tervezési megoldások megalapozottsága, amelynek együtt kell járnia az üzemeltetőknek a fejlődésre, az átalakulásra és a változásra való képességével. A biztonság megtartása és növelése folyamatos erőfeszítést, innovációt és a tapasztalatok hasznosítását igényli.

Paksi Atomerőmű III. az atomerőmű biztonsága

2013. április 17. |  4402
1

Az atomerőmű biztonságát mind tervezési megoldások, mind üzemeltetési előírások garantálják. A nukleáris biztonságnak három fontos eleme van. Először, minden körülmények biztosítani kell, hogy bármilyen rendellenesség esetén a reaktorban a nukleáris láncreakció leálljon. Másodszor, a leállított láncreakció mellett is gondoskodni a fűtőelemek tartós hűtéséről. Harmadszor, meg kell akadályozni, hogy a megengedettnél több radioaktív anyag kerüljön a környezetbe.

Paksi Atomerőmű II. a reaktortól a konnektorig

2013. március 16. |  3561
1 5 (1)

Amíg van, addig nem gondolunk rá, fontossága akkor válik nyilvánvalóvá, mikor nem jutunk hozzá, amikor bekövetkezik az áramszünet. Akár nappal van, akár éjjel, a villamos energia rendet tart életünkben. Hatással van munkánkra, időbeosztásunkra és még szórakozásunkra is. Körülöttünk szinte minden árammal működik. Nélküle a benzinkutak nem működnének, az üzletek pénztárgépei leállnának, az éttermek konyháiban nem tudnának főzni. Ennek a villamos energiának közel negyven százalékát Magyarországon a paksi atomerőmű négy reaktorában állítják elő.