Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2013. április

Norma szerinti villámvédelmi rendszerek felülvizsgálata

Varga Tamás |  9649
1

A 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet (továbbiakban: OTSZ) és az MSZ EN 62305 villámvédelmi szabvány (továbbiakban: Szabvány) – a régi MSZ 274 szabvány és az azon alapuló jogszabályok előírásrendszerétől jelentősen eltérő gondolatmenete, műszaki követelményei – a villám-védelmi létesítésben résztvevő (tervező, kivitelező, műszaki ellenőr, felülvizsgáló) kollégákat új kihívások elé állította nemcsak a munkavégzés kapcsán, hanem a dokumentálás területén is.

Kapcsolt termelés háztartási méretben II. Külföldi tervek és tapasztalatok

Chiovini György |  2843

A kapcsolt áram- és hőtermelés közismert előnye, hogy a két termék együttes előállítása kevesebb tüzelőanyaggal történik, mint ha azt két külön folyamatban végeznénk. Más megfogalmazásban a nem kapcsoltan termelt áram előállításánál veszteségbe menő hő hasznosul, így lesz ez a technológia gazdaságosabb. Vagyis a hőhasznosítás a kapcsolt termelés kulcsa.

Az inverterekről általában

Ledneczki László |  49 436
2 5 (1)

Napjainkban az elektromos energiát számtalan eszközünk tápellátására használjuk. Életünket már nem is tudjuk elképzelni villamos energia nélkül, ezért ha „elmegy az áram” az otthonunkban mindent megteszünk annak érdekében, hogy újra a megszokott rend legyen az elektromos készülékeinkben és életünkben.

Lakásvezérlés távolról I. GSM kommunikátor

Porempovics József |  6492
1 5 (1)

Az épületfelügyeleti rendszerekkel kapcsolatban egyre inkább előtérbe kerül a távolról történő ellenőrzés, vezérlés vagy akár szabályozás lehetősége. Az ilyen rendszerek iránt érdeklődőknél lassan már természetes igényként jelentkezik ez, de sok esetben a lakástulajdonosok már nem csupán kapcsolásokat kívánnak elvégezni a távolból, hanem esetleg szeretnék látni, ellenőrizni is az egyes funkciók működését, vagy lekérdezni a mért adatokat (pl. hőmérsékletet), állapotokat. A legtöbb lakásban nincs kiépített épületautomatizálási rendszer, de egyes funkciókat itt is szeretnének távolról működtetni, ellenőrizni. A gyártók folyamatosan bővítik az erre alkalmas eszközök választékát, illetve újabb és újabb szoftver-verziókat kínálnak a meglévő rendszereikhez, régebbi vagy újabb eszközeikhez.

Az intelligens almérőkről V.

Szijártó Gábor Vass Péter |  3377

Cikksorozatunk előző részeiben szó esett a mérőműszerek hátterében húzódó energiamenedzsment-rendszerekről; összefoglaltuk a jelenleg forgalomban lévő almérőket, azok számának várható növekedését a magyar, valamint a nemzetközi piacon. Ezután ismertettük a MID fogalmát, illetve azt, hogyan ismerhető fel a MID-es villamos fogyasztásmérő. A sorozat 3. és 4. részében az előbb leírtakhoz konkrét gyakorlati példákat társítottunk. A sorozat most következő két részében az almérőkkel megvalósított energiamenedzsment-rendszer megjelenítésével kapcsolatos tudnivalókat taglaljuk, az almérők használatánál elengedhetetlen informatikai hátteret vázoljuk fel.

MSZ 2040:1995 Egészségügyi intézmények villamos berendezéseinek létesítése II.

Navigálás a változó előírások tengerében IX.

Rátai Attila |  4653
1

Idei első lapszámunkban kezdtük meg az egészségügyi intézmények villamos berendezéseinek létesítéseivel kapcsolatos elvárások számbavételét, ezt a körutat folytatjuk most.

Paksi Atomerőmű III. az atomerőmű biztonsága

Dr. Czibolya László |  6227
1

Az atomerőmű biztonságát mind tervezési megoldások, mind üzemeltetési előírások garantálják. A nukleáris biztonságnak három fontos eleme van. Először, minden körülmények biztosítani kell, hogy bármilyen rendellenesség esetén a reaktorban a nukleáris láncreakció leálljon. Másodszor, a leállított láncreakció mellett is gondoskodni a fűtőelemek tartós hűtéséről. Harmadszor, meg kell akadályozni, hogy a megengedettnél több radioaktív anyag kerüljön a környezetbe.