Villanyszerelők Lapja

Következő lapszámunk augusztus 3-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2013. július-augusztus

Kalibrálás, hitelesítés,  érvényesség, mérésügy, metrológia, minőségbiztosítás

Kalibrálás, hitelesítés, érvényesség, mérésügy, metrológia, minőségbiztosítás

2013. augusztus 12. | Németh Gábor |  16 227
1

Kalibráló laboratóriumunk működése, az ügyfelekkel történő beszélgetések során mind a mai napig gyakran merülnek fel kérdések a kalibrálással, hitelesítéssel, azok esetleges kötelező mivoltával, valamint a dokumentumokkal, minősítésekkel, s azok (ill. a kalibrálás, vagy a hitelesítés) érvényességi idejével kapcsolatban. Ezért érdemes ismét körbejárni ezt a témát, tisztázni a fogalmakat, hatásköröket, kötelmeket.

Harc a lánctartozások ellen

2013. augusztus 12. | VL Szaklap |  2543

Szakértői szervezetet hozott létre tavasszal az Országgyűlés az építőipari vállalkozások közötti lánctartozások visszaszorításáért. A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz) papíron 2013. július 1-jén kezdte meg tevékenységét független szervezetként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) infrastrukturális támogatása mellett, a kormány szándékai szerint azért, hogy felgyorsítsák a szerződésekből eredő teljesítések után járó ellenszolgáltatás jogi eszközökkel való kiharcolását.

Hőszivattyús bojlerek

2013. augusztus 12. | VL Szaklap |  15 333
3 5 (2)

Egyre-másra jelennek meg a rezsicsökkentéssel kapcsolatos hírek, és ezzel párhuzamosan jobbnál jobb megoldásokkal találkozhatunk azzal kapcsolatban, miként lehet a még így is magas villany- és gázszámlából tovább faragni. Ha nem akarjuk magunkat túlzottan nagy költségekbe verni, általában csak a nyílászárócserében, illetve az utólagos szigetelésben gondolkozunk, viszont felmerül a kérdés, ha már ez is megvan, milyen olcsó megoldásokkal tudjuk még egy családi ház fenntartásának költségeit tovább csökkenteni?

Lakásvezérlés távolról IV.

2013. augusztus 12. | VL Szaklap |  5199
1

Cikksorozatunk eddigi részeiben bemutattunk néhány jól alkalmazható megoldást az internet és a GSM hálózatok igénybevételével történő távvezérlésekre és távellenőrzésre. A távellenőrzésen általában a célobjektum (lakás) különböző funkcióinak működéséhez kiépített bemeneti jelek, érzékelők lekérdezését és/vagy állapotváltozásainak automatikus távjelzését értjük, míg távvezérlésen azt, hogy magukat a funkciókat működtetjük, tehát be is avatkozunk, például a lakás működésébe.

A Paksi Atomerőmű bővítése

2013. augusztus 14. | Dr. Czibolya László |  2923

Mind gyakrabban merül fel a kérdés, mennyire biztos a magyar fogyasztók ellátása villamos energiával? Az országnak mennyi erőműre van szüksége? Milyen forrásokat használjunk az áram előállítására? Időszerű-e újabb atomerőműblokk építésének előkészítésével foglalkozni?

Meddig működik egy napelemes rendszer?

2013. augusztus 14. | VL Szaklap |  3744
1 5 (1)

A napelemes rendszerek átlagosan tervezett élettartama 20-25 év szokott lenni; ennyi időre szólnak a betáplálási támogatások (20 évre) a legtöbb európai országban, és a bankok is általában 20 évvel számolnak az üzleti tervekben, nagyobb erőműveknél. A húsz évet tehát vehetjük elvárható minimumnak.

Aknák az MSZ HD 60364-6:2007 számú hajó útjában

Navigálás a változó előírások tengerében XII.

2013. augusztus 14. | VL Szaklap |  9048
1

Cikksorozatunk felkorbácsolta a kedélyeket – ha már élhetek egy kifacsart tengeres kifejezéssel. Mondhatnám, hogy karikás-ostoroztak, ha már a hazai ízeket szeretném olvasóink számára tálalni. Ha végképp a kedélyeket akarnám borzolni, akkor csak annyit mondanék, hogy a szakma kalózainak felvetésére pár betyáros huszárvágással válaszolnék. Röviden, pár kérdés merült fel az MSZ HD 60364-6:2007 szabvánnyal kapcsolatban.

A transzformátorokról általában

A transzformátorokról általában

2013. augusztus 14. | Ledneczki László |  16 611
1

Az áramellátás egyik nélkülözhetetlen elektromos eleme a transzformátor. Ez a végtelenül egyszerű elektromos berendezés szinte minden elektromos háztartási eszközünk szerves részét képezi. A nagy ipari erőművek, elektromos hálózatok, számítógépek, adapterek, telefontöltők nélkülözhetetlen alkatrésze. Ez az eszköz felel a megfelelő energiaátvitelről, különböző elektromos jelek továbbításáról és a különböző feszültségek egymástól való elszigeteléséről.

3 fázisú, 4 kW teljesítményű frekvenciaváltók áttekintő táblázata

Áttekintő táblázat

2013. augusztus 14. | VL Szaklap |  11 265

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve a forgalmazók által kitöltött adatlapokon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.