Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

34%-kal nőtt a világ napelemes piaca 2015-ben, de mi várható 2016-ban?

2016. március 18. | Nagy Norbert |  2418 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Többéves hagyomány a Napelemek blogon, hogy az év elején összefoglalják a napelemes piac előző évi teljesítményét - hogy a világban mennyi napelemet telepítettek, hogy milyen irányban változott a piac - és egy kicsit előre tekintve az előttünk álló é...

Többéves hagyomány a Napelemek blogon, hogy az év elején összefoglalják a napelemes piac előző évi teljesítményét - hogy a világban mennyi napelemet telepítettek, hogy milyen irányban változott a piac - és egy kicsit előre tekintve az előttünk álló évre is igyekeznek némi előrejelzést adni.



2015-ben újabb rekord évet tudhat maga mögött az iparág: 59 GW összteljesítményű napelemes rendszer épült ki tavaly a GTM Research adatai szerint, ami 34%-kal több, mint 2014-ben. Egy másik értékelés, a Mercom Capital szerint pedig 58 GW volt a teljes piac.

A világ napelemes eladásai ma már nem duplázódnak, mint a 2008-ban vagy 2010-ben - de stabil, 15-25%-os növekedés figyelhető meg. Az előrejelzések szerint az tavalyi 58 GW-os piac után 2016-ban közel 65 GW összteljesítményű napelem kerülhet kiépítésre, ami 33 atomerőműnek megfelelő teljesítmény csak az idén kiépítve, ha a paksi 4 blokkal hasonlítjuk össze.

A tavalyi előrejelzések egyébként 53-57 GW-ot jósoltak, azaz az elemzők egy kicsit alábecsülték a piac növekedési lehetőségeit. Folytatódott az utóbbi néhány évben már elindult változás: a napelemes telepítések számát már nem csak a gazdagabb országok húzzák, sőt, Németország, Japán is újra alacsonyabb számokat mutat, főleg az egész piac arányaihoz képest. Egyedül az USA növekedése töretlen a vezető gazdaságú országok közül, igaz, náluk később is indult a napelemláz és a támogatások – igaz csökkenő mértékben - is kitartanak még egy darabig. Tavaly már a 2. legnagyobb volt az amerikai napelemes piac.

Európa egyre hátrébb szorul a világ napelemes piacán, ma már nincs is a négy legnagyobb között. A napelemek árcsökkenésével a fejlődő országok is egyre nagyobb arányban telepítenek, ma már Kína számít a legnagyobb piacnak. Az amerikai növekedés alacsony szintről indult, több évvel az európai után, de stabil növekedésével mára óriási lett. Japánban a Fukushimai atomkatasztrófa után indult új napelemes támogatási rendszer még mindig nagy keresletet generál, India pedig növekvő villamos energia igényeit elégíti ki egyre nagyobb arányban napelemből.

Ehelyett egyre jelentősebb az aránya már a fejlődő országoknak, India és Kína is nagyon jelentős napelemes bővítéseket épít ki, de Dél-Amerika és Ázsia többi országa is nagyon komoly növekedést tudott felmutatni. Találgatni se merünk, hogy náluk esetleg éjszaka is süt a nap, vagy esetleg létező technológiákkal integrálják a villamossági rendszereikbe ezeket a hatalmas napelemes kapacitásokat. Mindenesetre a legnagyobb előrelépők tavaly ezek az országok voltak: India, Chile, Brazilia, Dél-Afrika.

Európában a brit napelemes piac volt a legerősebb, második a német lett. Összesen 8 GW-ot adott hozzá az EU a világ 58-59 GW-jához, a Solar Power Europe szakmai szövetség szerint. A teljes európai napelemes piac egyébként így is összességében 15%-kal bővült.

Mit jósolnak a szakmai elemzők 2016-ra?

A GTM Research  kisebb mértékű növekedéssel számol az idei évre, 64 GW-ra becsülték az idei piacot – a 3. ábrán a sötétebb kék az éves telepített összkapacitás, a világosabb a kumulált, már és még üzemben lévő összkapacitás.

A világ napelemes termelése folyamatosan növekszik és az előrejelzések további bővülést várnak a következő évekre is. Az ábrán a sötétkék jelöli az éves hozzáadott kapacitást, a világosabb kék pedig az összes működő napelemes rendszert.

A PV-Tech is hasonló számokat közölt, de érdekesség, hogy technológia szerint is felbontotta a várható napelemes gyártásokat: ahogy itt is látszik, a szilícium alapú "hagyományos" napelemek maradnak dominánsak.

A szilícium kristályos technológia dominál továbbra is a napelemek területén, a vékonyrétegű napelemek kezdeti felfutásuk után nem tudták növelni részesedésüket (világoskék az ábrán). A kristályos napelemekből a polikristályos (fekete és barna) aránya továbbra is meghaladja a monokristályos (piros, sárga, kék) modulokét, de már csak csökkenő arányban.

Összességében tehát jó évre számíthatnak a világban a napelemes cégek. Sajnos hazai adatok egyelőre nem elérhetők 2015-ről, de ahogy megjelennek, visszatérünk rá.

Forrás: napelemek.blog.hu

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →