Villanyszerelők Lapja

Jó egészséget kívánunk!

MSZ HD 60364-7-710:2012 – Navigálás a változó előírások tengerében 50.

2017. június 7. | Rátai Attila |  1616 | |

Jó egészséget kívánunk!

Pár matróz lebetegedett, de urizálnak, úgyhogy nincs kedvük a 2040-es kabinba menni. Arra gondoltak, hogy a 710-es szobát választják: igen, kedves olvasók, ma az új egészségügyi létesítési szabványról lesz szó, az MSZ HD 60364-7-710:2012-ről.

A szabvány pontos neve: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Gyógyászati helyek. Az érvényesség kezdete hazánkban: 2012. augusztus 1. Azért annyira nem is új szabvány, „csak” öt éves. Eddig az MSZ 2040 szerint létesítettük a gyógyászati helyeket. Az MSZ 2040-ben lévő alapelvek ugyanúgy megmaradtak. Aki értette és alkalmazta a „régi” szabványt, annak nem lesz gond a mostani szabvány alapelveinek elsajátítása sem.

A szabvány lényege az, hogy az áramütés sokkal veszélyesebb gyógyászati helyeken. Miért is? Egyrészt mert a beteg testén belül történik beavatkozás. Ugyanaz a feszültségnek, amelynek bőrön keresztül kell kifejtenie áldásos hatását, sokkal nehezebb dolga van – az átmeneti ellenállás miatt –, mint abban az esetben, ha közvetlenül belső szervre hat. Másrészt egy páciens sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben van akkor, amikor áramütés éri. Miért? Például ha öntudatlan, akkor nem is érzi, és ezért nem is tud elhúzódni, de lehet, hogy más módon van korlátozva a mozgásában. Éppen ezért a szabvány szigorúbb intézkedéseket követel meg, egyrészt az áramütés megelőzésére, másrészt az áramütésből adódó káros hatások csökkentésére.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

DokumentálásSzabványok

Kapcsolódó

Engedélyezési tervdokumentáció

Engedélyezési tervdokumentáció

Navigálás a változó előírások tengerében 64.