Villanyszerelők Lapja

Az alumínium elektrolit kondenzátorok belső világa

2017. június 7. | Lantos Tivadar |  5725 | |

Az alumínium elektrolit kondenzátorok belső világa

A passzív áramköri elemek között fontos szerepet tölt be a kondenzátor. Jósága, kapacitásai, fizikai és villamos tulajdonságai olyan apró részleteken múlnak, mint az elektrolit összetétele, a fegyverzetek anyaga, vastagsága, a kivezetések rögzítése stb. Vizsgáljuk meg közelebbről az alumínium elektrolit kondenzátorokat gyakorlati, felhasználói, valamint gyártási sajátosságok szempontjából.

Hazai gyártásban

A kondenzátorgyártás Magyarországon több évtizedes múltra tekint vissza, manapság a termék előállításán túl, a kutatás-fejlesztésre is kiemelt hangsúlyt fektetnek. Cikkünk első részében bemutatjuk az alumínium elektrolit kondenzátorok szerkezeti sajátosságait, felépítését. Ezt követően, lapunk júliusi számában, a szombathelyi üzemben az alumínium elektrolit kondenzátorok előállításával ismerkedtünk meg, ahol a DC, kis- és nagyfeszültségű áramkörökben használt egyenáramú előfeszítéssel működő elektrolit kondenzátorok teljes palettáját gyártják (kivéve az SMD alkatrészeket). Ezek kivitelük szerint lehetnek snap-in kondenzátorok, csavaros kondenzátorok és axiál kivezetős kondenzátorok.

Kétkivezetéses snap-in alumínium elektrolit kondenzátor, illetve egy multipin kondenzátor több kivezetéssel, snap-in típusú lábakkal, amelyek könnyebb beépítést tesznek lehetővé.

Az alumínium elektrolit kondenzátorok technológiája, kialakítása, megjelenése hosszú idő óta változatlan, bár a felhasznált anyagok, a gyártástechnológia sokat fejlődött – például nőtt a kompaktság – az utóbbi években. Léteznek új fejlesztési irányok, amelyek egyes típusok esetében a kiterjesztett használhatóságot jelentik, azaz nagyobb feszültséget, nagyobb terhelőáramot képesek elviselni, kezelni. De egy teljesen új fejlesztési irány is megjelent elméleti és kísérleti síkon is, amely egyelőre nem publikus, annyi azonban elárulható, hogy a kondenzátorok veszteségi ellenállását egy eljárásnak köszönhetően jelentős mértékben tudják csökkenteni, így a terhelhetőség növelhető.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

AlkatrészKondenzátor