Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Eszközeink

Az alumínium elektrolit kondenzátorok belső világa

2017/6. lapszám | Lantos Tivadar |  8659 |

Figylem! Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az alumínium elektrolit kondenzátorok belső világa

A passzív áramköri elemek között fontos szerepet tölt be a kondenzátor. Jósága, kapacitásai, fizikai és villamos tulajdonságai olyan apró részleteken múlnak, mint az elektrolit összetétele, a fegyverzetek anyaga, vastagsága, a kivezetések rögzítése stb. Vizsgáljuk meg közelebbről az alumínium elektrolit kondenzátorokat gyakorlati, felhasználói, valamint gyártási sajátosságok szempontjából.

Hazai gyártásban

A kondenzátorgyártás Magyarországon több évtizedes múltra tekint vissza, manapság a termék előállításán túl, a kutatás-fejlesztésre is kiemelt hangsúlyt fektetnek. Cikkünk első részében bemutatjuk az alumínium elektrolit kondenzátorok szerkezeti sajátosságait, felépítését. Ezt követően, lapunk júliusi számában, a szombathelyi üzemben az alumínium elektrolit kondenzátorok előállításával ismerkedtünk meg, ahol a DC, kis- és nagyfeszültségű áramkörökben használt egyenáramú előfeszítéssel működő elektrolit kondenzátorok teljes palettáját gyártják (kivéve az SMD alkatrészeket). Ezek kivitelük szerint lehetnek snap-in kondenzátorok, csavaros kondenzátorok és axiál kivezetős kondenzátorok.

Kétkivezetéses snap-in alumínium elektrolit kondenzátor, illetve egy multipin kondenzátor több kivezetéssel, snap-in típusú lábakkal, amelyek könnyebb beépítést tesznek lehetővé.

Az alumínium elektrolit kondenzátorok technológiája, kialakítása, megjelenése hosszú idő óta változatlan, bár a felhasznált anyagok, a gyártástechnológia sokat fejlődött – például nőtt a kompaktság – az utóbbi években. Léteznek új fejlesztési irányok, amelyek egyes típusok esetében a kiterjesztett használhatóságot jelentik, azaz nagyobb feszültséget, nagyobb terhelőáramot képesek elviselni, kezelni. De egy teljesen új fejlesztési irány is megjelent elméleti és kísérleti síkon is, amely egyelőre nem publikus, annyi azonban elárulható, hogy a kondenzátorok veszteségi ellenállását egy eljárásnak köszönhetően jelentős mértékben tudják csökkenteni, így a terhelhetőség növelhető.

A cikk még 10 568 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

AlkatrészKondenzátor