Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Teljesítmények, kiépítendő védelmek, villanyszerelési munkálatok

Elektromosautó-töltőállomások Magyarországon 6.

2017. június 7. | Kozma László |  3794 | |

Teljesítmények, kiépítendő védelmek, villanyszerelési munkálatok

Cikkünkben azon műszaki paraméterekről fogunk beszélni, amelyek befolyásolják a töltőállomások üzemeltetését. Így szó esik majd teljesítményekről, a teljesítmények kiépítésének feltételeiről, a védelmekről és kapcsolókészülékekről, amelyek elengedhetetlen feltételei az elektromosautó-töltőállomások villamos működtetésének, így azokról mindenképp gondoskodni kell.

Elektromosautó-töltőállomás teljesítmények

Sorozatgyártásban a gyártóknál jellemzően a váltakozó áramra a 3,7 kW, 7,4 kW, 11 és 22,1 kW töltőállomások érhetők el, míg egyenáramú típusok esetén jellemzően 25 vagy 50 kW-os változatban érhetők el. Értelemszerűen ezek a teljesítményértékek egyértelműen meghatározzák a bekötendő vezeték-keresztmetszeteket és a védelmi készülékek típusait, villamos paramétereit. A teljesítmények tekintetében fontos megkülönböztetni az egy és háromfázisú típusokat, mert ezek különböző villamos védelmi paramétereket követelnek meg.

Arra is érdemes és fontos odafigyelni, hogy a töltőállomások nem csak a speciális T1, T1, CHAdeMO és CCS (Combined Charging System) típusú csatlakozókkal (lásd korábbi cikkeinket) lehetnek felszerelve, hanem hagyományos háztartási aljzattal is (Shucko), természetesen ezen áramkör betáplálásáról és védelméről is gondoskodni kell. Továbbá az is lehet, hogy egy töltőállomás nem csak egy töltési csatlakozással rendelkezik, hanem felszerelték 2 vagy talán 3 töltési ponttal, ezeket érdemes külön áramkörként kezelni, így a külön áramkörök esetében külön vezetékezés és védelmi körök kiépítése szükséges.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

E-mobilitáse-töltőElektromos autó

Kapcsolódó

Elektromos autók töltési technológiái

Elektromos autók töltési technológiái

Elektromosautó-töltőállomások Magyarországon 3.

Az elektromos autózás előnyei és hátrányai

Az elektromos autózás előnyei és hátrányai

Elektromosautó-töltőállomások Magyarországon 2.