Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Zöld oldal

Teljesítmények, kiépítendő védelmek, villanyszerelési munkálatok

Elektromosautó-töltőállomások Magyarországon 6.

2017/6. lapszám | Kozma László |  4531 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Teljesítmények, kiépítendő védelmek, villanyszerelési munkálatok

Cikkünkben azon műszaki paraméterekről fogunk beszélni, amelyek befolyásolják a töltőállomások üzemeltetését. Így szó esik majd teljesítményekről, a teljesítmények kiépítésének feltételeiről, a védelmekről és kapcsolókészülékekről, amelyek elengedhetetlen feltételei az elektromosautó-töltőállomások villamos működtetésének, így azokról mindenképp gondoskodni kell.

Elektromosautó-töltőállomás teljesítmények

Sorozatgyártásban a gyártóknál jellemzően a váltakozó áramra a 3,7 kW, 7,4 kW, 11 és 22,1 kW töltőállomások érhetők el, míg egyenáramú típusok esetén jellemzően 25 vagy 50 kW-os változatban érhetők el. Értelemszerűen ezek a teljesítményértékek egyértelműen meghatározzák a bekötendő vezeték-keresztmetszeteket és a védelmi készülékek típusait, villamos paramétereit. A teljesítmények tekintetében fontos megkülönböztetni az egy és háromfázisú típusokat, mert ezek különböző villamos védelmi paramétereket követelnek meg.

Arra is érdemes és fontos odafigyelni, hogy a töltőállomások nem csak a speciális T1, T1, CHAdeMO és CCS (Combined Charging System) típusú csatlakozókkal (lásd korábbi cikkeinket) lehetnek felszerelve, hanem hagyományos háztartási aljzattal is (Shucko), természetesen ezen áramkör betáplálásáról és védelméről is gondoskodni kell. Továbbá az is lehet, hogy egy töltőállomás nem csak egy töltési csatlakozással rendelkezik, hanem felszerelték 2 vagy talán 3 töltési ponttal, ezeket érdemes külön áramkörként kezelni, így a külön áramkörök esetében külön vezetékezés és védelmi körök kiépítése szükséges.

A cikk még 13 769 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

E-mobilitáse-töltőElektromos autó

Kapcsolódó

Elektromos autók töltési technológiái

Elektromos autók töltési technológiái

Elektromosautó-töltőállomások Magyarországon 3.

Az elektromos autózás előnyei és hátrányai

Az elektromos autózás előnyei és hátrányai

Elektromosautó-töltőállomások Magyarországon 2.