Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk október 11-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2016. december

A középfokú erősáramú képzés, és ami mögötte van

A középfokú erősáramú képzés, és ami mögötte van

2016. december 5. | Lantos Tivadar |  5148
1

A villanyszerelő szakma komolysága megkívánja a jól felkészített szakembereket. A szakképzés az elmúlt években jelentősen átalakult, szakképzési centrumok, képző intézmények jöttek létre. Hogy átlássuk a hazai villanyszerelő-, erősáramú technikusképzést, Danyi Vilmost, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettesét kérdeztük.

IT rendszerek vizsgálata, fajlagos talajellenállás mérése

IT rendszerek vizsgálata, fajlagos talajellenállás mérése

Hibavédelem ellenőrzése − műszeres vizsgálatok X.

2016. december 5. | Furján Attila Oláh Csaba |  3612
4 4.33 (3)

Hibavédelem ellenőrzése – Műszeres vizsgálatok című cikksorozatunk utolsó részében az IT rendszerek vizsgálatával és műszeres mérésével, majd a fajlagos talajellenállás mérési módszereivel foglalkozunk, mely nem része az egyes villamos berendezések, berendezésrészek hibavédelmi szempontból történő felülvizsgálatának, de földelő-, valamint villámvédelmi rendszerek tervezésének alapját képezi. Bár a fajlagos talajellenállás jellemző értékei megtalálhatók az egyes vonatkozó szabványokban, nem megfelelően megállapítható talajösszetétel esetén a műszeres vizsgálat nyújthat támpontot a tervezés elvégzéséhez.

Panellakások villamos rekonstrukciója

Panellakások villamos rekonstrukciója

2016. december 5. | Szabó Péter |  22 825
6 5 (5)

Segítség! Megvásároltunk egy felújításra szoruló panellakást, és az igényeink felmérése után arra a következtetésre jutottunk, hogy nem elegendő a dugaszolóaljzat, kevés a világításkapcsoló a konyhában és a fürdőben, fényforrásból is több kellene minden helyiségben. A nappaliban és a hálóban fényerőszabályozást is szeretnénk, de nem megfelelő a dobozmélység a szerelvény számára. Mitévő legyek?

Elektromos padlófűtés: nem az ördögtől való

Elektromos padlófűtés: nem az ördögtől való

2016. december 5. | Lantos Tivadar |  36 008
8 4.4 (5)

Az elektromos fűtőkábeleket ma már nem csak a kültéri felhasználásuk, a hó- és fagymentesítésben betöltött szerepük kapcsán említhetjük meg, hanem a beltéri fűtés megfelelő és gazdaságos alternatívájaként is egyre inkább előtérbe kerülnek. Összeállításunkban a padlófűtésként alkalmazott fűtőkábelekről ejtünk néhány szót.

E14-es fejelésű, kb. 400 lm-es, gyertya formájú LED-fényforrások

E14-es fejelésű, kb. 400 lm-es, gyertya formájú LED-fényforrások

Áttekintő táblázat

2016. december 5. | |  727

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Retrofit LED-ek kiválasztási szempontjai

Retrofit LED-ek kiválasztási szempontjai

2016. december 5. | Nádas József |  1242

A gyertyaizzók főként a lakásvilágításban előforduló fényforrások voltak, választékuk leginkább három egységteljesítményre (25-40-60 W) és három búrakiviteli formára (átlátszó, homályos, matt) korlátozódott. Az izzólámpák megszűnésével nem szűnt meg az igény ezekre a lámpákra, napjainkban leginkább retrofit LED fényforrásokkal találkozhatunk, a választék viszont zavarba ejtő.

Villamos berendezés ellenőrzésének elkészítése

Villamos berendezés ellenőrzésének elkészítése

Navigálás a változó előírások tengerében 45.

2016. december 5. | |  4517
4 1 5 (4)

Sok-sok kérdés merült fel az utóbbi időben, így arra gondoltam, hogy megválaszolok párat. Legelőször egy vissza-visszatérő problémával kezdeném. Nézzük meg, hogy Magyarországon milyen vizsgálatokat kell elvégeznünk, milyen jogszabályok, szabványok befolyásolják és hogyan érintik ezek a mi MSZ HD 60364-6:2007 dokumentációnkat.

Karácsonyi nyereményjáték

Karácsonyi nyereményjáték

2016. december 5. | Támogatott cikk |  953
1 5 (1)

Sokéves hagyomány, hogy karácsony közeledtével játékra invitáljuk olvasóinkat – ezúttal is így teszünk. A nyereményjátékban a támogató partnereink által feltett kérdésekre kell feleletválasztós módon válaszolni, kiválasztva a három lehetséges válaszból a helyesnek gondolt megfejtést.

Elektromosautó-töltőállomások Magyarországon

Elektromosautó-töltőállomások Magyarországon

2016. december 5. | Kozma László |  2380

A nemzetközi trendeket figyelve, de idehaza Magyarországon is egyre elterjedtebb a tisztán elektromos meghajtású járművek használata. Természetesen a villamos szakma lélegzetvisszafojtva várja az újabb és újabb fejleményeket, hiszen az autók töltéséről gondoskodni kell, ennek biztosítása pedig a villamos szakemberek dolga. Cikksorozatunkban megpróbálunk utána járni a piacot mozgató rendelkezéseknek, műszaki megoldásoknak és követelményeknek, valamint hasznos jó tanácsokat osztunk meg a szakma résztvevőivel.

Egyetlen fix dolog van, a változás

Egyetlen fix dolog van, a változás

interjú Kun Gáborral, az Elektrotechnikai Tagozat elnökével

2016. december 5. | Fülöp Miklós |  797

Közhelyszámba megy, hogy felgyorsult és megváltozott a világ. Ez így is van, ám ezeknek a változásoknak – a számos előnye mellett – nagyon sok negatív hatása is van, amelyek a műszaki tervezés területére is kihatnak, ezekről beszélgettünk Kun Gáborral, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának elnökével.