Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Elektromos padlófűtés: nem az ördögtől való

2016. december 5. | Lantos Tivadar |  35 052 |

Elektromos padlófűtés: nem az ördögtől való

Az elektromos fűtőkábeleket ma már nem csak a kültéri felhasználásuk, a hó- és fagymentesítésben betöltött szerepük kapcsán említhetjük meg, hanem a beltéri fűtés megfelelő és gazdaságos alternatívájaként is egyre inkább előtérbe kerülnek. Összeállításunkban a padlófűtésként alkalmazott fűtőkábelekről ejtünk néhány szót.

Egyre gyakoribb, hogy egy villanyszerelő olyan feladattal találkozik, ahol beltéri fűtőkábeleket kell szerelnie. Sokáig a magas energiaárakat emlegették az elektromos fűtés ellenében, ám mára az energiahatékony építkezés olyannyira előtérbe került, hogy jelentősen kisebb teljesítmény is elegendő az ingatlanok fűtésének megoldásához. Sőt, olyan helyeken is építenek ma már komfortos kialakítású lakásokat, ahol nincs mód gázszolgáltatásra, így alternatív megoldásokban kell gondolkodni. Ezzel el is érkeztünk a leglényegesebb ponthoz: egy helyiségfűtési feladat megoldásakor minden esetben a beépítendő teljesítmény meghatározásával kell kezdeni a munkát, ehhez a hőveszteségre irányuló számításokat kell elvégezni, elvégeztetni. A hőveszteség nagyban függ a klimatikus viszonyoktól és az épület szigeteltségi fokától, annak állapotától, illetve, hogy új építésről vagy felújításról beszélünk – ugyanis mindkét esetben gondolkozhatunk elektromos padlófűtésben.

A hőveszteség pontos meghatározása után ki kell számítani a fűtendő felület nagyságát (m²). Ahhoz hogy a fűtés megfelelően gyors és hatékony legyen, a kalkulált hőveszteséget 20-30%-kal meg kell emelni és az így kapott teljesítményigényt kell beépítenünk - esetünkben fűtőkábellel. Egy új, jól szigetelt épület átlagos hővesztesége 40-60 W/m², a példa kedvéért vegyünk egy 100 m²-es ház 5000 W-os hőigényét, amelyet elektromos fűtőkábelekkel pótolunk. A beépítendő teljesítmény meghatározása után ki kell választani a kívánt teljesítményértékhez legközelebb lévő kábelt. Alapvetően két típusú fűtőkábelben gondolkozhatunk: állandó és önszabályzó rendszerben.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Elektromos fűtésÉpületvillamosságVillanyszerelés

Kapcsolódó