Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Eszközeink

Elektromos padlófűtés: nem az ördögtől való

2016/12. lapszám | Lantos Tivadar |  38 349 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Elektromos padlófűtés: nem az ördögtől való

Az elektromos fűtőkábeleket ma már nem csak a kültéri felhasználásuk, a hó- és fagymentesítésben betöltött szerepük kapcsán említhetjük meg, hanem a beltéri fűtés megfelelő és gazdaságos alternatívájaként is egyre inkább előtérbe kerülnek. Összeállításunkban a padlófűtésként alkalmazott fűtőkábelekről ejtünk néhány szót.

Egyre gyakoribb, hogy egy villanyszerelő olyan feladattal találkozik, ahol beltéri fűtőkábeleket kell szerelnie. Sokáig a magas energiaárakat emlegették az elektromos fűtés ellenében, ám mára az energiahatékony építkezés olyannyira előtérbe került, hogy jelentősen kisebb teljesítmény is elegendő az ingatlanok fűtésének megoldásához. Sőt, olyan helyeken is építenek ma már komfortos kialakítású lakásokat, ahol nincs mód gázszolgáltatásra, így alternatív megoldásokban kell gondolkodni. Ezzel el is érkeztünk a leglényegesebb ponthoz: egy helyiségfűtési feladat megoldásakor minden esetben a beépítendő teljesítmény meghatározásával kell kezdeni a munkát, ehhez a hőveszteségre irányuló számításokat kell elvégezni, elvégeztetni. A hőveszteség nagyban függ a klimatikus viszonyoktól és az épület szigeteltségi fokától, annak állapotától, illetve, hogy új építésről vagy felújításról beszélünk – ugyanis mindkét esetben gondolkozhatunk elektromos padlófűtésben.

A hőveszteség pontos meghatározása után ki kell számítani a fűtendő felület nagyságát (m²). Ahhoz hogy a fűtés megfelelően gyors és hatékony legyen, a kalkulált hőveszteséget 20-30%-kal meg kell emelni és az így kapott teljesítményigényt kell beépítenünk - esetünkben fűtőkábellel. Egy új, jól szigetelt épület átlagos hővesztesége 40-60 W/m², a példa kedvéért vegyünk egy 100 m²-es ház 5000 W-os hőigényét, amelyet elektromos fűtőkábelekkel pótolunk. A beépítendő teljesítmény meghatározása után ki kell választani a kívánt teljesítményértékhez legközelebb lévő kábelt. Alapvetően két típusú fűtőkábelben gondolkozhatunk: állandó és önszabályzó rendszerben.

A cikk még 9 858 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Elektromos fűtésÉpületvillamosságVillanyszerelés

Kapcsolódó