Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Panellakások villamos rekonstrukciója

2016. december 5. | Szabó Péter |  22 341 |

Panellakások villamos rekonstrukciója

Segítség! Megvásároltunk egy felújításra szoruló panellakást, és az igényeink felmérése után arra a következtetésre jutottunk, hogy nem elegendő a dugaszolóaljzat, kevés a világításkapcsoló a konyhában és a fürdőben, fényforrásból is több kellene minden helyiségben. A nappaliban és a hálóban fényerőszabályozást is szeretnénk, de nem megfelelő a dobozmélység a szerelvény számára. Mitévő legyek?

Ismerős mondatok?

Cikkünkben a panellakások felújítása során rendszeresen felmerülő problémák megoldásában szeretnénk néhány ötlettel, jó tanáccsal segíteni. Igyekszünk a gyakorlati megközelítésnél maradni, így nem szabványi hivatkozásokról lesz szó, hanem a laikus lakástulajdonosok számára is érthető módon megfogalmazott kivitelezési javaslatokat írjuk le.
A villamos rekonstrukció – nagy általánosságban – a lakás villamos-szolgáltatói mérőszekrényét követő hálózatának a teljes vagy részleges felújítását jelenti, mely a vezetékezést, annak szerelési módját, a lakáselosztót és a szerelvényeket (kapcsolókat, dugaszolóaljzatokat és egyéb funkciókat) foglalja magában. A felújítást minden esetben meg kell, hogy előzze az igényfelmérés és a tervezési ciklus.

Ha időben visszamegyünk pár évtizedet, láthatjuk, hogy a háztartásokban a villamos fogyasztók száma jóval kevesebb volt, mint, ami napjainkban egy átlag életvitelhez szükséges. A világítást általában, helyiségenként egy hagyományos 60 W-os izzó látta el. A dugaszolóaljzatok száma is egy másik kor igényeire lettek szabva, helyiségenként csupán egy-két csatlakozási lehetőséggel.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

CsatlakozóaljzatPanelrekonstrukcióVillanyszerelés