Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szakmakörnyezet

A középfokú erősáramú képzés, és ami mögötte van

2016/12. lapszám | Lantos Tivadar |  7127 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A középfokú erősáramú képzés, és ami mögötte van

A villanyszerelő szakma komolysága megkívánja a jól felkészített szakembereket. A szakképzés az elmúlt években jelentősen átalakult, szakképzési centrumok, képző intézmények jöttek létre. Hogy átlássuk a hazai villanyszerelő-, erősáramú technikusképzést, Danyi Vilmost, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettesét kérdeztük.

Szakképzési rendszer a közoktatásban

Alapvetően két iskolatípus létezik, amely erősáramú képzéssel foglalkozik, ezek a szakgimnáziumok (erősáramú elektrotechnikus szakma szerezhető), valamint a szakközépiskolák (villanyszerelő szakma szerezhető), melyek különböző oktatási centrumokba tagozódnak. Országos szinten 44 centrum jött létre, ebből Budapesten öt intézmény – köztük a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum is – található. Ezek az intézmények nappali, illetve felnőtt oktatásban képeznek. Az OKJ-s szakmák közül az engedélyezetteket felnőttképzésben is elsajátíthatják a jelentkezők. Az iskolákban negyedik éve ágazati képzés van és az érettségiző tanulóknak 2017-től kötelező közép vagy emelt szinten érettségi vizsgát tenni az adott ágazati tárgyból. A villamosipari és elektronikai ágazatban vizsgázók - sikeres vizsga esetén - a bizonyítványukba kapnak egy bejegyzést, ami egy adott munkakör betöltésére képesít.

Nézzük külön-külön a szakgimnáziumokat, valamint a szakközépiskolákat...

A cikk még 7 740 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ÉrintésvédelemOktatásSzakmapolitikaVillanyszerelő